Udruga HVIDR-a Orahovica jedna je od najaktivnijih braniteljskih udruga na području županije

2018 12 18 UdrugaHVIDR a001

Dvadeset i šest godina postojanja jedne braniteljske udruge visoka je obljetnica, a takva je orahovačka Udruga Hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata (HVIDR-a) pod vodstvom novog predsjedništva od početka veljače 2018. godine. Sadanji predsjednik Udruge HVIDRA Orahovica Stjepan Varaždinac nastavio je, sa svojim suradnicima u predsjedništvu, aktivno i kvalitetno voditi udrugu pa smo ga pitali koje su to sve aktivnosti kojima se udruga bavi:

– „Udruga je jedna od najaktivnijih braniteljskih na području grada Orahovice i ,županije što od obilježavanja obljetnica i organizacije sportskih natjecanja pa sve do administrativne pomoći svim braniteljima s područja bivše općine Orahovica koji su članovi naše udruge ili neke od drugih braniteljskih udruga s tog područja. Naravno pomažemo i braniteljima koji nisu članovi niti jedne udruge, a svakako najviše obiteljima poginulih i umrlih branitelja koliko je u našoj mogućnosti.

Od početka moga mandata pa evo do sada, možemo reći da je kraj godine, vodstvo i članovi udruge odradili su ogroman posao kroz organizaciju izlučnog natjecanja za državno natjecanje „ŠNIDOR“, organizaciju obilježavanja pogibije petorice branitelja u Modriči ’92, organizacija 5. memorijalnog boćarskog turnira Šilović – Takač, organizaciju obilježavanja 27. obljetnice pogibije branitelja Hornunga i Jusupa u Tenji, pomoć u organizaciji obilježavanja 27. obljetnice pogibije Stjepana Mlakara (ovo smo nekada mi organizirali sada pomažemo udruzi HBDDR PPO 1990 – 1991), organizaciju obilježavanja 27. obljetnice osnutka 2. bojne 132. brigade Orahovica, odradili smo projekt postavljanja biste branitelju poginulom u Vukovaru Željku Majoru u Čačincima, Projekcije filmova i predstavljanja knjiga „Orahovica u Domovinskom ratu“ i „Mit o Jasenovcu“ bili smo na primanju kod biskupa Škvorčevića povodom hodočašća Gospi Voćinskoj, suradnja s braniteljima iz Modriče oko postavljanja spomenika našim poginulim dečkima, organizacija sistematskih pregleda a svakako moram spomenuti kako Grad Orahovica financira projekt Promicanje vrijednosti Domovinskog rata, kroz koji je zaposlena jedna osoba na ugovor o djelu, sa zadatkom pružanja pomoći svim udrugama iz Domovinskog rata na području grada i tri susjedne općine, u izradi i prijavi projekata na natječaje od lokalne razine do Ministarstava, kako bi osigurali sredstva za svoj rad i realizaciju svojih projekata.“ – rekao je Varaždinac.

– „Povodom blagdana Svih svetih odali smo počast svim umrlim članovima udruge paljenjem svijeća na njihovim grobovima. Članovi udruge bili su sudionici mnogih sportskih natjecanja diljem županije i Hrvatske pa mogu spomenuti Braniteljske igre u mjestima Suhopolje, Zabok, izlučno za „ŠNIDOR“ u Orahovici i Donjem Miholjcu, Crnac, Čađavica, Bukvik, Duga Međa, Slatina, Virovitica, Zdenci.

Udruga je također suorganizator mnogih projekata i događanja kao što su turnir „Damir Hornung“ u Doljanima, Pekmezijada u organizaciji udruge branitelja iz Duge Međe, pomoć u izgradnji biste branitelju Josipu Jurencu iz Paušinaca, prosvjeda u Vukovaru, odlaska u Voćin na hodočašće te 27. obljetnice VO „Papuk 91“ i dana branitelja bivše općine Orahovica u organizaciji UHBDDR PPO 1990 – 1991. Sudjelujemo na svim godišnjim skupštinama braniteljskih udruga i obilježavanju obljetnica: Suhopolje, Modriča (BiH), Bljesak, Bleiburg, Tenja, Čačinci, Dolci, Bukvik, Humljani-Pušina, Dalj, Knin, Orahovica, Zdenci, Duga Međa, Crnac, Virovitica, Slatina, Paušinci, Kutovi, Veliki Rastovac, Četekovac, Pakrac, Čađavica, Kokočak, Drenovac, Cabuna, Gradina, Kozice i naravno grad heroj Vukovar.

S gradom surađujemo na nekoliko njihovih manifestacija.

Ovim putem bih se želio zahvaliti svim ustanovama, službama, udrugama, tvrtkama i osobama koji su pomogli pri realizaciji ovih navedenih projekata, sportskih natjecanja, obilježavanja obljetnica itd., bilo kroz financijsku ili materijalno pokroviteljstvo, bilo kroz samu pomoć ljudi u logistiki i radu bez kojih naravno ništa od ovoga ne bi bilo odrađeno, a posebna zahvala Gradu Orahovici i gradonačelnici Ani – Mariji Petin koja nas je sa svojim timom uvijek podržala, a tako i omogućila da se zaposli djelatnik na pomoć svima koji su na bilo koji način povezani uz Domovinski rat.“ – zaključio je Varaždinac.