Održana 12. memorijalna utrka Kokočak – Orahovica

2018 12 01 Kokocak Orahovica110

U organizaciji Udruge hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a VPŽ Orahovica, a pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja te Grada Orahovice, održana je 12. Memorijalna utrka ”Kokočak-Orahovica” posvećena trojici poginulih hrvatskih branitelja orahovačkog područja, Momiru Krmpotiću, Milanu Puhaniću i Branku Jakliću koji su prije 27 godina dali život za slobodnu Hrvatsku.

U sklopu 11. memorijala obilježena je i 27. obljetnica oslobođenja podpapučkog područja vojno-redarstvenom akcijom „Papuk 91“ u kojoj su prije 27 godina trojica hrvatskih heroja dali su svoje živote 4. i 5. prosinca 1991.

Uz roditelje i rodbinu poginulih branitelja, svečanom programu na startu utrke ispred spomen obilježja Momiru i Milanu u Kokočaku, nazočili su pomoćnik ministra hrvatskih branitelja generala Tome Medveda, Nenad Križić, zamjenik župana VPŽ Darko Žužak, gradonačelnica Orahovice i saborska zastupnica Ana-Marija Petin, izaslanstvo grada Našica, članovi udruga proisteklih iz Domovinskog rata Virovitičko-podravske županije te Osječko-baranjske županije.

Nazočne je pozdravila gradonačelnica Orahovice Ana-Marija Petin:

– „Zahvaljujem se svima vama koji ste danas ovdje i što po ovom hladnom vremenu istrčavate ovu dionicu u čast naše trojice branitelja, ali i u čast svih koji su dali živote u Domovinskom ratu. Iako sam u vrijeme Domovinskog rata bila maloljetna, razumjela sam što znači biti nečovjek i zbog svojih interesa ubijati nedužne. Na tim spoznajam smo odrasli i žao mi je što je naša Hrvatska morala biti stvorena na krvlju naših hrvatskih vitezova, ali upravo zbog toga imamo veliku odgovornost da Hrvatski nastavimo graditi kao sigurnu i razvijenu državu za sve buduće naraštaje. Stoga barem na ovaj način pridonesimo da se žrtva naših branitelja nikada ne zaboravi i da naši mladi nikada ne zaborave na čemu počiva hrvatska Domovina. Ne dajmo nikada da se uruši dignitet Domovinskog rata, Hrvatskih branitelja i njihove žrtve. Roditeljima ništa ne može otkloniti njihovu tugu, ali evo ovaj veliki broj ljudi okupljen ovdje može pomoći kako bi se malo ta tuga ublažila. Zahvaljujem se Udruzi HBL PTSP VPŽ na organizaciji ovog memorijala.“ – rekla je Petin.

Potom se obratio zamjenik župana VPŽ Darko Žužak koji je podsjetio da je Virovitičko-podravska županija imala velike gubitke u Domovinskom ratu, ali smo ponosni na tu žrtvu i stoga jeŽupanija podrška i potpora svakoj ovakvoj obljetnici kao i radu svih županijskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata jer zajedništvom se može učiniti puno da uspomena na Domovinski rat nikada ne izblijedi.

Znak za start utrke dao je pomoćnim ministra hrvatskih branitelja Nenad Križić.

– „U Domovinskom ratu su poginuli oni najbolji među najboljim hrvatskim braniteljima. Stoga hvala vama sudionicima, hvala organizatorima, jednoj ekipi koja radi strašan kontinuitet i koji su kao udruga partner Ministarstvu hrvatskih branitelja, a koje i kao današnji pokrovitelj, ali i niza drugih aktivnosti vezanih uz Domovinski rat, je ustrajna i vjerna potpora. Osim slogana ”da ne zaboravimo” nemojmo dozvoliti da ne prenesemo istinu o izvršenoj agresiji na RH, o zločinima, ali i o pobjedi na koju moramo biti ponosni. Poštovani hrvatski branitelji, kada nas nema, ako da nam je netko uzeo zasluženo mjesto. Zatamnimo taštine, budimo uvijek skupa. Neka ovaj memorijal započne, a svima koj isu dali život za slobodnu Hrvatsku neka je pokoj vječni. – rekao je Križić. Trkači, hodači i biciklisti prošli su 12 km od Kokočaka do Orahovice, putem se zaustavili kod spomen obilježja Branku Jakliću na mjestu njegove pogibije u Gornjoj Pištani odajući počast, a cilj je bio u središtu Orahovice kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima. Završna svečanost održana je u mjesnom i vatrogasnom domu Nova Jošava gdje je svim sudionicima obratio predsjednik UHBL PTSP VPŽ Miroslav Milovuković.

– „Od srca hvala svim sudionicima, njih preko 100 došlo je iz cijele Slavonije od Iloka do Virovitice te iz Zaboga i Zagreba. Momir, Mila n iBRanko naši su heroji i heroji Domovinskog rata za čiju žrtvu je ovo najmanje što možemo učiniti i zahvaliti im se. Dok nas ima, dok smo tu, održavat ćemo ovaj memorijal jer hrvatski branitelji žive zauvijek“. – rekao je Milovuković. U sklopu završne svečanosti svoje uratke na temu Domovinskog rata predstavili su učenici OŠ IBM Orahovica, iz petog razreda Lara Petin, iz sedmog Nicole Zdjelarević i Marko Vrekić te iz osmog Roberta Nikolić.

{gallery}SlikeGodina2018/2018-12-01-Kokocak-Orahovica{/gallery}