Molba policije: Nemojte koristiti pirotehnička sredstva

Pirotehnika

Kao i svake godine, za očekivati je da će građani u novogodišnjoj noći koristiti petarde, rakete i druga pirotehnička sredstva kako bi ispratili godinu na izmaku. Iz policijske postaje Orahovica još jednom podsjećaju da pirotehnička sredstva nisu igračke i da njihovo neoprezno i nestručno rukovanje može izazvati teške posljedice te moli građane da se suzdrže od korištenja istih na javnim površinama.

Policija također poziva građane da budu oprezni ukoliko koriste pirotehnička sredstva te posebno apelira na roditelje da obrate pozornost na djecu kako ne bi ozlijedili sebe i druge osobe. Radi povećanja sigurnosti građana i imovine molimo da se pirotehnička sredstva upotrebljavaju isključivo na otvorenom prostoru, ZABRANJENO je bacati pirotehnička sredstva prema drugim osobama, životinjama ili blizu objekata.

Policija još jednom podsjeća da djeci mlađoj od 14 godina nije dopušteno korištenje pirotehničkih sredstva te da je zakonom propisana novčana kazna od 1.000 do 3.000 kuna za roditelje/zakonske zastupnike djeteta mlađeg od 14 godina koje uporabi pirotehničko sredstvo.

Također pozivamo građane da nikada, a posebice u vrijeme blagdana, ne zlorabe vatreno oružje, eksplozivne tvari i ostala sredstva, čijom uporabom mogu nastati neželjene posljedice.