U sklopu projekta “Papuk 91″učenici SŠ Stjepan Ivšić učili od Domovinskom ratu

2018 11 08 Broj 55 001

U organizaciji Udruge hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-VPŽ 7. listopada 2018., učenici srednje škole Stjepan Ivšić po drugi put ove godine boravili su na jednodnevnoj edukaciji o Domovinskom ratu, kao jedne od aktivnosti projekta „Promicanje vrijednosti Domovinskog rata-Papuk 91. – Škola u prirodi“, koji se provodi svake godine financiranog od strane Ministarstva hrvatskih branitelja i grada Orahovice. Realizacija aktivnosti odvijala se na relaciji Orahovica – Četekovac – Kusonje – Pakrac – Lipik – planinarski dom Omanovac. Na putu prema Pakracu čenici su posjetili i geopark Rupnica.

Dolaskom u mjesto Kusonje general Miroslav Vacek nazočne je upoznao o događanjima na kućnom broju 55 gdje se sad nalazi kapela Male Gospe te naglasio da se na ovom mjestu vodila jedna od najkrvavijih bitaka u Domovinskom ratu, gdje su 20 pripadnika 105 bjelovarske brigade 8 i 9 rujna 1991. godine ostali u okruženju nakon uništenja improviziranog oklopnog vozila TOP 1, te su se sklonili u kuću na broju 55. Nakon 24 satne obrane četnici miniraju dio kuće zarobljavaju sedmoricu preživjelih te ih ubijaju. Između ostalog naglasio je da je Domovinski rat počeo upravo u Pakracu koji se branio i obranio nadljudskim snagama. Posjetom muzeja u Pakracu voditelj Mario Tušek sve nazočne upoznao je sa povijesti Pakraca, gdje se između  ostalog moglo vidjeti naoružanje i oprema koja se koristila u Domovinskom ratu.

Dolaskom na ergelu Lipik prezentirana je povijest ergele i njeno stradavanje u Domovinskom ratu.

Za sve polaznike organizirano je gledanje filma Broj 55, da bi se po tome uputili prema planinarskom domu Omanovac bivšem neprijateljskom štabu,gdje je bivši zatočenik logora Bučje Zvonimir Miler upoznao o događanju u VRO Bljesak.

Na povratku posjećeno je mjesno groblje u Četekovcu i spomenik stradalima u zločinu 3. rujna 1991. Uz organizatora Miroslava Milovukovića učenike su vodili profesori Valerija i Dragan Zubak.

– „Cilj ovog projekta je sjećanje na jednu od najznačajnijih operacija „Papuk 91“. Ovom bitkom i žrtvom hrvatskih branitelja spriječeno je da se presječe Slavonija od ostatka  Hrvatske. Tako ćemo se i 1. prosinca 2018. prisjetiti naših suboraca Branka Jaklića,Momira Krmpotića i Milana Puhanića na 12. Memorijalnoj utrci Kokočak – Orahovica.“ – rekao je voditelj projekta Miroslav Milovuković.

{gallery}SlikeGodina2018/2018-11-08-Broj 55{/gallery}

Tekst i foto: UHBL PTSP VPŽ Orahovica