Konferencija o prekograničnoj Suradnji Mađarska-Hrvatska

2018 11 14 KonferencijaMadjarska005

Zalakaros, poznati mađarski „grad toplica“  u srijedu 14.11..2018. bio je domaćin međunarodne konferencije Interreg programa Mađarska-Hrvatska, iz kojeg se financira i orahovački projekt HU-CRO Wine Stories II. Kao nadogradnja pretpristupnog IPA programa prekogranične suradnje mađarskih i hrvatskih županija pod sloganom „Gdje rijeke spajaju a ne razdvajaju“,  Interreg je na prvom pozivu iznjedrio izvrsne projekte koji će pridonijeti teritorijalnoj suradnji uz granicu i uravnoteženom razvoju gospodarske djelatnosti u Regiji.

Specifični problemi županija poput slabe prometne povezanosti, nepovoljno gospodarsko okruženje, nedovoljna zaštita okoliša i neiskorišten potencijal prirodnih resursa, povezivanje odgojno obrazovnih institucija, malih i srednjih poduzeća,  detektirani su projektima u prethodnom razdoblju, a fokus projekata iz ovog razdoblja financiranja  je trajna uspostava prekogranične suradnje čvršćim umrežavanjem lokalnih i regionalnih upravljačkih struktura.  Grad Orahovica kojemu su Mađarsko-hrvatske Vinske priče II treći projekt, uspostavio je odličnu komunikaciju s čelnim ljudima Grada Villanya, povezavši djelatike u turizmu i gospodarstvenike u području proizvodnje vina, no program nudi i brojne druge mogućnosti, koje će biti ponovno na raspolaganju početkom slijedeće godine na drugom pozivu najavljenom za siječanj, sa osiguranim bespovratnim EU sredstvima u iznosu 20,8 mil EUR.  Osim turističke komponente i tematskih ruta koje uključuju prirodnu i kulturnu baštinu, pružaju se mogućnosti financiranja projekta suradnje u području visokog obrazovanja, za što je Grad Orahovica posredstvom konzulata  u Pećuhu već ostvario kontakte za potencijalno partnerstvo Fakulteta u Orahovici i Medicinskog fakulteta u Pećuhu.  Promicanje sportskih aktivnosti s obje strane granice moguće je kroz komponentu „People to people“, no ne manje zanimljivi i korisni projekti mogu se ostvariti kroz posebnu shemu za male i srednje poduzetnike, tzv. B Light Grant Shemu. Najniži iznos Light projekta je 40.000,00 EUR a najviši 180.000,00 EUR, od čega EU financira 75% prihvatljivih troškova, a minimalan oblik suradnje poduzetnika je razvoj zajedničke tehnologije, usluge ili proizvoda nakon povezivanja. Prihvatljiv trošak je i izrađena projektno tehnička dokumentacija za gradnju ili rekonstrukciju.  Ulaganje Grada u javnu infrastrukturu u Poduzetničkoj zoni Orahovica odličan je poticaj za potencijalne poduzetnike zone, ali i sve druge zainteresirane koji žele proširiti postojeće kapacitete, da svoje projekte financiraju EU sredstvima iz ovog programa. Treći krug natječaja za poduzetnike iz B-Light-a najavljen je za travanj 2019., a Grad i Županijska razvojna agencija Vidra, na raspolaganju su za dodatne informacije i pomoć za definiranje projektne ideje, dok se  službeno prijava projekata i pronalazak partnera vrši pomoću web platforme B Light projekta.

Među brojnim predavačima i prezentatorima, uvodnim riječima obratila se pomoćnica ministrice Žalac Kristana Bilić i čelnik Zajedničkog tehničkog tajništva u Budampesti Márton Szüch, a među Project i Communication managerima prezentaciju je održala Antonija Bedeniković, s funkcijom drugostupanjske kontrole u provedbi HU-CRO Wine Stories.  Pozivu na konferenciju odazvali su se nositelji projekata iz prvog poziva, projektni partneri, razvojne agencije među kojima i Vidra – agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije, te Grad Orahovica. Korisne informacije o slijedećem natječaju, iskoristiti će se za nove prekogranične projekte u narednom razdoblju. (I.S.)

{gallery}SlikeGodina2018/2018-11-14-KonferencijaMadjarska{/gallery}