U sklopu projekta HU-CRO Wine Stories II – Održan Regionalni izbor „Vinska kraljica“

2018 09 30 VinskaKraljica070

U organizaciji Grada Orahovice, 30. rujna 2018. završena je i posljednja tematska manifestacija iz projekta „Hrvatsko-mađarske Vinske priče II“, uz sudjelovanje naših dragih projektnih partnera, Grada Villanya i TZ Virovitičko-podravske županije,  i to natjecanjem u ljepoti, prezentaciji nošnji  i naravno, u znanju i vještinama vezanima uz vino.

Da podsjetimo, projekt je započeo 8.5.2017. godine, financira se iz programa Interreg V-A Hungary-Croatia Programme 2014-2020, udio EU sfinanciranja je 85%, a ove godine održano je mnoštvo raznih manifestacija s eno/etno predznakom s obje strane granice.

Lilla Kovacz iz grada Villánya nova je regionalna Vinska kraljica sa svečanosti izbora, popraćene gradonačelnikom Villánya Gyulom Takácsem i gostima iz, predstavnika Virovitičko-podravske županije, Direktora Hrvatske gospodarske komore županijske komore Virovitica Milana Vanđure, predstavnika Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije,  vinarima iz Orahovice i gradskom vlasti na čelu s gradonačelnicom Anom – Marijom Petin, njenim zamjenikom Daliborom Fofonjkom, predsjednikom Gradskog vijeća Radojem Medenicom i pročelnicom Jedinstvenog upravnog odjela Marijom Šafer, a koja je upriličena na vanjskom prostoru Centra za posjetitelje.

Rekonstrukcija stare „Ložione“ u Centar koji će svim svojim sadržajima biti u funkciji promicanja vinskog turizma na području našega grada, najveća je aktivnost Orahovice u ovom projektu, i privodi se kraju obzirom da projekt završava 07.11.2018. godine. Iako još predstoje završni radovi u potkrovlju i pozadinskom prostoru prizemlja Centra,  posjetitelji manifestacije mogli su se uvjeriti u napredak projekta i  doživjeti šarm obnovljenog i opremljenog prostora za kušanje vina.

Izbor Vinske kraljice otvorila je gradonačelnica Ana – Marija Petin koja je prvo pozdravila sve građane Orahovice, a zatim i goste:

– „Ovo je samo jedna od aktivnosti s našim partnerima gradom Villányem s kojima smo odradili već nekoliko projekata prekogranične suradnje uz sufinanciranje iz Europske unije gdje smo dobili mogućnost rekonstrukcije stare zgrade „ložione“ kroz projekat ukupno vrijedan gotovo milijun eura, a u samu rekonstrukciju zgrade uloženo je gotovo 3 milijuna kuna. I ova manifestacija je isto kao i Sajam vina i kulena sufinancirana kroz isti projekt pa na ovaj način promoviramo i naša vina i grad Orahovicu kao vinorodni kraj što se može odraziti i na veću proizvodnju, ali i na povećanje turizma.“ – rekla je gradonačelnica i svim natjecateljicama zaželjela puno uspjeha u natjecanju.

Okupljenima se obratio i gradonačelnik Villánya Gyula Takács, koji je rekao da se u Orahovici već osjeća kao kod kuće jer ovo je već treći projekt u kojem su partneri s Orahovicom te obećao gradonačelnici da će svakako biti partneri i u budućim projektima. Spomenuo je kako su i orahovački vinari napravili jedan veliki iskorak te će svakako i ova kušaonica pomoći u promociji njihovih vina.

U nastavku je održan izbor gdje su se natjecale četiri djevojke iz Mađarske i četiri djevojke iz Hrvatske koje su uz ljepotu, raskoš narodne nošnje, predstavljanje nošnje morale i pokazati znanje o vinu te praktične zadatke pravilnog otvaranja i serviranja vina.

Za regionalnu Vinsku kraljicu 2018. izabrana je Lilla Kovacs, prvu pratilju Nemeth Biborka Luca i drugu pratilju Valentina Medved iz Zdenaca.

Krunu i nagrade uručili su gradonačelnica Ana – Marija Petin, gradonačelnik Villánya Gyula Takács i predstavnica žirija enologinja Ivana Nemet.

I posljednji dan mjeseca rujna obilježen je kako i dolikuje, prezentacijom dugogodišnje prekogranične suradnje Mađarske i Hrvatske, a manifestacija Regionalni izbor „Vinska kraljica“ završna je promocija Dana europske suradnje koji se slavi 21.09. ali kroz razna događanja obilježava tijekom cijeloga rujna.

{gallery}SlikeGodina2018/2018-09-30-VinskaKraljica{/gallery}