U Orahovici održan poslijediplomski tečaj stalnog medicinskog usavršavanja I. kategorije

2018 10 11 KardiovaskularnaRehabilitacija002

U Orahovici se 11. i 12. listopada po prvi puta održao poslijediplomski tečaj stalnog medicinskog usavršavanja I. kategorije, pod nazivom „Rehabilitacija u kliničkoj medicini“, odnosno kardiovaskularna rehabilitacija.

Ovaj tečaj su organizirali Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo iz Osijeka i nastavnici ovog fakulteta koji su ujedno i čelni ljudi zdravstvenih ustanova u RH koji se bave kardiovaskularnom rehabilitacijom.

U Republici Hrvatskoj trenutno postoje samo tri ovakve ustanove, tj. Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice i specijalna bolnica Thalassotherapia u Opatiji, a jedini poliklinički oblik zbrinjavanja ovih bolesnika radi poliklinika za prevenciju kardiovaskularnih bolesti i rehabilitaciju „Srčana“ u Zagrebu i na ovom tečaju su se okupili najrenomiraniji stručnjaci iz RH koji se bave ovim bolestima, a na čelnim su mjestima tih ustanova.

Na skupu su također bili i studenti preddiplomskog i diplomskog studija fizioterapije iz Orahovice jer je i fizioterapija uključena u kardiovaskularnu rehabilitaciju pa će tako studenti biti direktno upoznati što se u današnje vrijeme radi u RH i u svijetu na prevenciji i liječenju ovih bolesti.

Voditelji i organizatori tečaja su bili Prof.prim.dr.sc. Aleksandar Včev dr. med., dekan Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo, Prof.dr.sc. Viktor Peršić dr.med., ravnatelj specijalne bolnice Thalassotherapia u Opatiji, Prof. prim. dr. sc. Goran Krstačić, dr.med., ravnatelj poliklinike za prevenciju kardiovaskularnih bolesti i rehabilitaciju „Srčana“ u Zagrebu te Doc.dr.sc. Duško Cerovec dr.med., zamjenik ravnateljice Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice, mogli bi reći krema hrvatske kardiovaskularne rehabilitacije.

Predavanje je otvorio Prof. prim. dr. sc. Goran Krstačić koji je upoznao okupljene s temama tečaja, a nakon njega ih je pozdravio zamjenik gradonačelnica grada Orahovice Dalibor Fofonjka koji je rekao da je Orahovica otvorila svoja vrata fakultetu i da je suradnja Gradske Uprave i fakulteta odlična što se vidi i po napretku na spajanju Orahovice i medicine na svim ovim navedenim područjima.

Obratio se i Prof.dr.sc. Viktor Peršić koji je objasnio kako Thalassotherapia u Opatiji svoj današnji način rada uz ono što su već sami razvili, može zahvaliti i Prof.prim.dr.sc. Aleksandar Včevu jer su preko Osijeka pokrenuli put ka znanosti.

Nazočne je pozdravio i Doc.dr.sc. Duško Cerovec, a na kraju prije samog početka predavanja Prof.prim.dr.sc. Aleksandar Včev je objasnio razlog održavanja ovog tečaja te planove za budućnost suradnje fakulteta i Grada Orahovice:

– „Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo u suradnji s Gradom Orahovicom namjerava otvoriti u Orahovici centar za kardiovaskularnu rehabilitaciju u zgradi na adresi Trg pl. Mihalovića 1 gdje se sada nalaze Gradska knjižnica i muzejska zbirka. Na radnoj skupini Hrvatskog kardiološkog društva u Opatiji na kojoj je bio i  Prof. prim. dr. sc. Goran Krstačić, dr.med., govorilo se o problemu rehabilitacije u Hrvatskoj jer tri navedene ustanove ne mogu pokriti cijelu Hrvatsku i došlo do zaključka da bi se moglo otvoriti jedan centar u Slavoniji, a pošto je Virovitičko-podravska županija pri vrhu ljestvice po umrlima od srčano-žilnih bolesti ideja je da se otvori u Orahovici gdje će svakako biti dobar spoj sa studijem fizioterapije čiji će studenti moći pohađati praktični rad i kada završe studij raditi u ovakvoj jednoj ustanovi. Ministarstvo državne uprave je dalo zgradu knjižnice Gradu Orahovici koji će u roku godine dana dati zgradu na upravljanje Fakultetu koji je dužan napraviti centar za kardiovaskularnu rehabilitaciju.“ – rekao je Včev te otvorio tečaj stalnog medicinskog usavršavanja I. kategorije.

{gallery}SlikeGodina2018/2018-10-11-KardiovaskularnaRehabilitacija{/gallery}