Svečano obilježena 27. obljetnica formiranja 2. bojne 132. brigade Hrvatske vojske Orahovica

2018 10 04 2Bojna003

U četvrtak 4. listopada svečano je obilježena 27. obljetnica formiranja 2. bojne 132. brigade Hrvatske vojske Orahovica koja je prvi puta postrojena 4. listopada 1991., a u organizaciji Grada Orahovice, Udruge HVIDR-a Orahovica i ratnog zapovjedništva 2. bojne.

Kao uvod u obilježavanje održana je projekcija dokumentarnog filma o događanjima u Orahovici i okolnim mjestima u vrijeme Domovinskog rata autora mladog studenta povijesti Dine Mataza, projekciji su nazočili  svjedoci i aktivni sudionici ratnih događanja, danas članovi braniteljskih udruga, predstavnici civilne vlasti iz toga vremena, zamjenik gradonačelnice Dalibor Fofonjka, učenici srednje škole Stjepan Ivšić iz Orahovice te veliki broj Orahovčana.

Dino Mataz, mladić koji je na stvaranju filma radio punih godinu dana, zahvalio je suradnicima Goranu Sokolu i Miroslavu Gazdi.

Nakon projekcije filma, u maloj Gradskoj vijećnici, predstavnike tadašnjeg zapovjedništva 2. bojne pukovnika Ivana Husnjaka, pukovnika Gorana Sokola i ostale časnike te sve ostale pripadnike bojne, članove braniteljskih udruga i obitelji vojnika ugostila je gradonačelnica Ana – Marija Petin:

– „ Hrvatski branitelji su temelj neovisne, i suverene republike Hrvatske. Tih godina bila sam djevojčica od 15 godina, no dobro sam znala što se događa u mojoj Orahovici i Hrvatskoj, a vrijednosti Domovinskog rata moraju se prenositi na nove naraštaje, kako niti oni nikada ne bi zaboravili sve žrtve pale za najdražu Domovinu. Ovim putem bih se zahvalila udruzi HVIDR-a Orahovica na iicijativi i organizaciji ove obljetnice te Dini Matazu i Miroslavu Gazdi na trudu koji je urodio dokumentarnim  filmom.“ – rekla je gradonačelnica Petin.

Zapovjednike i goste, u ime županije Virovitičko-podravske pozdravio je zamjenik župana Darko Žužak, koji je naglasio kako su ovakvi događaji nužni kako bi se s ponosom isticala slavna povijest i uspjeh u Domovinskom ratu.

Ratni zapovjednik druge bojne pukovnik Ivan Husnjak u svom podužem obraćanju nije krio zadovoljstvo, što nakon dužeg vremena ponovo vidi svoje ratne prijatelje, vojnike i zapovjednike. Zahvalio je Husnjak svim onima koji su tih devedesetih godina pomagali u razvoju hrvatske vojske, posebno orahovačkim gospodarstvenicima, koji nisu štedjeli novac kako bi opremili pripadnike HV. Zaključio je Husnjak kako je ponosan na sve ono što je ova bojna učinila u obrani Domovine, zahvaljujući posebno obiteljima osamnaestorice poginulih pripadnika bojne.

Izaslanstvo Grada Orahovice, županije Virovitičko-podravske i Zapovjedništva druge boje, položili su potom vijence i upalili svijeće u središtu grada kod spomenika poginulim Hrvatskim braniteljima, a svijeće su upalila i izaslanstva Udruga proisteklih iz Domovinskog rata s orahovačkog područja.
Za sve poginule pripadnike bojne, kojih je tijekom Domovinskog rata bilo 18, u župnoj crkvi u Orahovici služena je sveta misa koju je služio orahovački župnik velečasni Željko Strnak, a svečanost obilježava ustroja druge bojne, završena je javnom tribinom, na kojoj je o novom zakonu o Hrvatskim braniteljima govorio Anto Krišto, savjetnik ministra hrvatskih branitelja područne jedinice Virovitica. Također je održana i izložba ratnih fotografija “Da se ne zaboravi” u organizaciji Udruge veterana i dragovoljaca Domovinskog rata Orahovica.

{gallery}SlikeGodina2018/2018-10-04-2Bojna{/gallery}