Osnovna škola I. B. Mažuranić obilježila Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje

2018 10 17 OS DaniKruha001

Dani kruha obilježavaju se svake godine tijekom listopada i to su dani zahvalnosti za plodove zemlje. Datum dana kruha povezan je sa Svjetskim danom hrane kako bi se podigla svijest o važnosti zdrave prehrane, ekološke proizvodnje i očuvanju biološke raznolikosti.

Ova manifestacija se obilježava se u vrtićima, školama, učeničkim domovima i institucijama koje se bave djecom. Na taj dan u prostorijama škola postavljaju se izložbe plodova zemlje užeg zavičaja, kruha i drugih krušnih proizvoda, različitog sjemenja te alata koji su se koristili u preradi žitarica.

Osim toga djecu se upoznaje sa biljnim vrstama određenog kraja, upoznaje ih se sa prehranom stanovništva i prehrambenim navikama kroz povijest. Datum dana kruha služi i kako bi se kod djece pobudila svijest kako glad u svijetu postoji i kako su mnogi  njihovi vršnjaci gladni.

Orahovačka osnovna škola također se pridružila obilježavanju ovog datuma te su učenici i učitelji uz pomoć roditelja djece u holu škole na štandovima je izložili sve što su pripremili. Bilo je različitih peciva, pogača, raznih vrsta kruha i drugih slanih proizvoda, a nije nedostajalo ni slatkih kolačića s domaćim džemom.

Manifestaciju je otvorila ravnateljica Maja Škraba koja je izrazila dobrodošlicu učenicima, učiteljima, predstavnicima Grada Orahovice Milanu Babcu i Lani Jurkin, velečasnom Željku Strnaku  i svim okupljenima te objasnila zašto se manifestacija održava.

Milan Babac je pozdravio okupljene ispred Grada Orahovice i gradonačelnice Ane – Marije Petin:

– „Zahvaljujem vam se na provedbi ovakve manifestacije, zahvaljujem se roditeljima koji su se potrudili pripremiti ove delicije, te ravnateljici i učiteljima koji vas kroz ove dane kruha uče vrijednostima rada i truda i da cijenite plodove tog rada“. – rekao je babac.

Učenici Barbara Borić i Borna Gernhard održali su kratku prezentaciju povijesti kruha nakon čega je velečasni Željko Strnak blagoslovio kruh i ostalu hranu.

{gallery}SlikeGodina2018/2018-10-17-OS-DaniKruha{/gallery}