Održan drugi sastanak s predstavnicima OPG-a s područja grada Orahovice

2018 10 30 OPG i005

U utorak 30. listopada 2018. gradonačelnica grada Orahovice Ana – Marija Petin održala je drugi sastanak s predstavnicima orahovačkih OPG-a gdje su teme razgovora bile Školska shema i poticanje poljoprivrede.

Pod prvom točkom dnevnog reda razgovaralo se o tome kako Republika Hrvatska od 2013. godine po principima Europske unije provodi Školsku shemu kao mjeru namijenjenu učenicima osnovnih i srednjih škola u svrhu promoviranja zdrave prehrambene navike s ciljem povećanja udjela voća i povrća, mlijeka i mliječnih proizvoda u svakodnevnoj prehrani kako bi se spriječila debljina i bolesti uzrokovane neadekvatnom prehranom u dječjoj dobi. Također bi se time oblikovale prehrambene navike djece i ograničenje unosa hrane s visokim sadržajem masti, šećera i soli te omogućilo školskoj djeci dodatne obroke svježeg voća ili povrća, mlijeka ili mliječnih proizvoda.

U okviru Školske sheme voće, povrće, mlijeko i mliječni proizvodi ponuditi će se učenicima kao zaseban obrok neovisno od obroka u okviru školske prehrane, kontinuirano kroz cijelu školsku godinu.

Gradonačelnica i njen suradnik Milan Babac su na prvom sastanku objasnili kako bi se za dobavljače ovih proizvoda uzimalo lokalne proizvođače, a sada su vlasnici OPG-ova informirani na koji način mogu aplicirati na listu dobavljača za dostavu.

– „Grad Orahovica bi u ovom programu bio partner možda kroz osiguravanje skladišnih kapaciteta ili nabavi hladnjače o čemu smo pričali i na prvom sastanku, a na vama je da porazgovarate o mogućem udruživanju kako bi se osigurali veće količine proizvoda i čime bi bili konkurentniji na ovom tržištu.

Mi ćemo svakom OPG-u dostaviti dokumentaciju za apliciranje na listu dobavljača, a vama ostavljamo da se odlučite želite li sudjelovati u ovom programu.“ – rekla je gradonačelnica Petin.

Pod drugom točkom dnevnog reda raspravljalo se o izradi Programa poticanja poljoprivrede na području grada Orahovice gdje su se davali prijedlozi za koje mjere bi bilo najbolje davati poticaj kako bi se povećala proizvodnja, proširili kapaciteti ili povećalo zapošljavanje. Gradska vlast kroz ovaj i kroz Program poticanja malog i srednjeg poduzetništva želi podići ljestvicu u razvoju gospodarstva i poljoprivrede na području Orahovice.

2018 10 30 OPG i001

2018 10 30 OPG i010