Obilježen Dan neovisnosti

2018 10 08 DanNeovisnosti003

Polaganjem vijenca i paljenjem svijeća kod Križa na Gradskom groblju i ispred Spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima, izaslanstvo Grada Orahovice, predvođeno predsjednikom vijeća Radojem Medenicom, u kojem su bili članovi Gradskog vijeća i predsjednici Mjesnih odbora, odalo je počast svim poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama rata, povodom Dana neovisnosti.

Cvijeće su položila i zapalila svijeće i izaslanstva Udruga proisteklih iz Domovinskog rata, a u odavanju počasti sudjelovali su i građani.

Dan neovisnosti je praznik u Republici Hrvatskoj koji se obilježava 8. listopada i neradni je dan. Tog dana 1991. godine, Hrvatski sabor je jednoglasno donio Odluku o raskidu državnopravnih sveza Republike Hrvatske s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ. Sabor je pritom utvrdio da Republika Hrvatska više ne smatra legitimnim i legalnim ni jedno tijelo dotadašnje SFRJ te da ne priznaje valjanim niti jedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime bivše federacije, koja više kao takva ne postoji. Molitvu kod Spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima predvodio je velečasni Ivan Štrbenac.

{gallery}SlikeGodina2018/2018-10-08-DanNeovisnosti{/gallery}