Regionalni izbor vinske kraljice 2018.

VinskaKraljica2018

U sklopu provedbe prekograničnog projekta Interreg V-A Hungary-Croatia Co-operation Programme 2014-2020 nazivaHU-CRO Wine Stories II“, 30. rujna 2018. godine održat će se tematska manifestacija: „Regionalni izbor vinske kraljice 2018.“   Organizator događanja je Grad Orahovica, lokacija održavanja izbora: obnovljena zgrada CENTAR ZA POSJETITELJE, Orahovica, Antuna Mihanovića 14. 

Vinska kraljica je promicateljica vinogradarstva i vinarstva, a svojom osobnošću simbolizira vinsku kulturu s ciljem širenja kruga ljubitelja, potrošača i prijatelja vina i vinorodnog područja.

Osim sudionica iz Republike Hrvatske, posebnost ovog izbora je gostovanje mađarskih djevojaka, koje su na lokalnom izboru u srpnju u gradu Villany, ponijele titule najljepših promotorica vinske kulture tamošnjih vinograda, pa manifestacija ima regionalno obilježje. Cilj izbora je promocija orahovačkih vina na sajmovima i vinskim priredbama, ali i prezentacija običaja i kulture kraja iz kojega djevojka dolazi, vezano za eno i etno baštinu, pa treba biti odjevena u svoju narodnu nošnju.

Vinska kraljica može biti djevojka između 18 i 35 godina, s područja Republike Hrvatske i Mađarske.  Vinska kraljica i Prva pratilja, koja u slučaju spriječenosti zamjenjuje Vinsku kraljicu, biraju se na vrijeme od godinu dana.

Postupak izbora

Nakon prijave kandidatkinje se osobno predstavljaju što se ocjenjuje, a to obuhvaća:

– usmena provjera znanja o vinarstvu (3 pitanja članova Ocjenjivačkog suda)

– praktični dio (poznavanje serviranja vina, tradicija vinogradarstva i vinarstva, običaji kraja iz kojeg djevojka dolazi).

 

Na izboru Vinske kraljice sve natjecateljice moraju biti obučene u narodnu nošnju kraja iz kojega dolaze.

Prijavu za Izbor možete preuzeti na web stranicama Grada Orahovice i Turističke zajednice grada Orahovice, a treba ju dostaviti na e-mail Turističke zajednice grada Orahovice  tzgorahovica@tzgorahovica.hr ili na fax 033/ 673- 125 ili poštom/osobno u prostorije Grada Orahovice na adresu Franje Gavrančića 6, 33515 Orahovica, prvi kat, soba broj 2,  najkasnije do  24. 09. 2018.

Ova manifestacija sufinancira se  sredstvima Europske unije i dio je aktivnosti Grada Orahovice kojom se obilježava ovogodišnji Europski dan suradnje

Prijavu za izbor možete skinuti na poveznici ispod:

PRIJAVNICA_IzborVinskeKraljice2018.docx