Obilježena 23 obljetnica oslobođenja grada Jajca

2018 09 17 Jajce002

U četvrtak, 13.rujna u Jajcu je  obilježena 23. obljetnica oslobođenja srednjobosanskog grada Jajca, te je odana počast Virovitičanima koji su poginuli u zajedničkoj operaciji Hrvatske vojske i Hrvatskoga vijeća obrane, čiji je cilj bio okončanje rata u Bosni i Hercegovini. Brojne obitelji, rodbina i prijatelji iskazali su zahvalnost hrabrim braniteljima i osloboditeljima i prisjetili se vremena ponosa i slave, ali i kalvarije kroz koju su prolazili ratnih 90-tih godina.

Veliku ulogu u oslobađanju grada imala je 81 gardijska bojna Kumovi iz Virovitice, ali na žalost u akciji su poginuli: satnik Ivica Sreš, te časnički namjesnici Siniša Amidžić, Ivica Grizelj, Tomislav Horvat, Silvio Hranilović, Zlatko Ivković, Željko Tišljarec i Stevo Rajnović.

U ime Grada Orahovice i gradonačelnice Ane -Marije Petin i Udruge hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-VPŽ vijence su položili sudionici akcije „Maestral“ Nenad Hajba, i Miroslav Milovuković iz Orahovice.

 U akciji „Maestral“, koja je uslijedila nakon operacija „Ljeto“ i „Oluja“, oslobođeni su Šipovo, Jajce i Drvar. Nakon toga postrojbe HV-a i HVO-a stigle su nedaleko Banja Luke, čime su stvoreni uvjeti za okončanje rata u Bosni i Hercegovini i potpisivanje Daytonskog mirovnog sporazuma. (UHBL PTSP Orahovica)

2018 09 17 Jajce000

2018 09 17 Jajce003