Završena 15. Ljetna škola mladih na Merkuru

2018 08 27 CrveniKriz021

27. kolovoza u Centru za edukaciju GD crvenog križa Osijek „Merkur“ održana je 15. ljetna škola mladih gdje je rečeno da je krajnji je tren da vlast u svoj rad uključi vrijednosti Crvenog križa.

Na to su upozorili mladi sudionici škole koji upozoravaju da je socijalna isključenost jedan je od najvećih problema današnjice, te dodaju kako toj pojavi koja podrazumijeva siromaštvo i društvenu marginalizaciju, sve češće svjedoče u vlastitoj sredini.

Tako je Goranu Ivanoviću, zamjeniku župana Osječko-baranjske županije i izaslaniku Predsjednika Vlade Republike Hrvatske, predan Apel za bolju i uspješniju Hrvatsku.

– „Apelom mladi, među ostalim, traže bolje školstvo, otvaranje novih radnih mjesta te ujednačeni i održiv regionalni razvoj uz prepoznavanje potencijala mladih pri razvoju lokalnih sredina. Preduvjeti su to za zaustavljanje iseljavanja iz domovine. Mladi crvenokrižaši nisu zadovoljni trenutačnim stanjem u Slavoniji i Baranji. Zato su napisali smjernice i sada očekuju sustavan rad institucija”. – rekao je Marko Đukić, ravnatelj Društva Crvenog križa Osječko-baranjske županije.

Goran Ivanović kazao je kako i Hrvatskoj i svijetu danas trebaju bolji ljudi te da je Ljetna škola mladih jedno od mjesta gdje se uči kako biti boljim čovjekom.

Zamjenik gradonačelnice grada Orahovice, Dalibor Fofonjka, pozdravio je mlade i njihove goste ispred Grada Orahovice i gradonačelnice Ane – Marije Petin:

– „Nadam se da ste upoznali naš grad i da vam je boravak u Orahovici bio lijep te da ćete sa sobom odnijeti lijepe uspomene. Vaš današnji prekrasan performace pokazao je što ste sve ovdje naučili, a kroz ovaj apel pokazali ste da znate koje su prave ljudske vrijednosti. Nadam se da će ova odlična priča Ljetne škole nastaviti u ovom stilu kroz edukaciju mladih i narednih godina.

– „Na Ljetnoj školi u Orahovici mladi stječu praktična znanja i uče o humanosti. Pritom se promiče zajedništvo temeljeno na različitosti“.  – kazao je Igor Andrović, župan Virovitičko-podravske županije.

Kroz petnaest godina Ljetnu je školu pohađalo više od dvije tisuće mladih u dobi od 14 do 30 godina. Ove je godine u Školi sudjelovalo sto trideset mladih iz Crvenog križa Osječko-baranjske županije te njihovi gosti iz drugih dijelova zemlje i susjednih zemalja Srbije i Bosne i Hercegovine.

– „Pokazna je vježba dokaz da već sutra možemo računati na ove mlade volontere. Znak Crvenog križa koji nose, potvrda je da će u nesrećama svi koji trebaju pomoć, tu pomoć i dobiti“. – rekao je Robert Markt, izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa jer kroz desetodnevni program polaznike se obučavalo za voditelje radionica vršnjačke edukacije programa Crvenog križa kao što su programi prve pomoći, realističan prikaz ozljeda, prevencija različitih ovisnosti, sprječavanje trgovanja ljudima te djelovanje u izvanrednim situacijama.

{gallery}SlikeGodina2018/2018-08-27-CrveniKriz{/gallery}