Održana svečanost proslave 70. obljetnice osnutka DVD-a Nova Jošava

2018 08 26 DVD NovaJosava051

U nedjelju 26.kolovoza u Mjesnom domu u Novoj Jošavi, održana je svečanost obilježavanja sedamdeset godina osnutka DVD Nova Jošava. Među nazočnima su bili orahovačka gradonačelnica Ana–Marija Petin, predsjednik GV Grada Orahovice Radoje Medenica, zamjenik župana Virovitičko-podravske županije Darko Žužak, predsjednik Vatrogasne zajednice Virovitičko – podravske županije i izaslanik predsjednika Vatrogasne zajednice Republike Hrvatske, Stjepan Venus, doživotni počasni predsjednik vatrogasne zajednice orahovica i vatrogasne zajednice VPŽ Petar čačinović, predsjednik i zapovjednik Vatrogasne zajednice Orahovca Mario Gubeljak i Robert Orina, predstavnici Dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Crkvara, Dolaca, Orahovice, Stare Jošave, Crnca i Feričanaca, te mnogi drugi.

Nazočne goste pozdravio je predsjednik DVD-a Nova Jošava Željko Mihalek, dok je tajnik DVD-a Nova Jošava Željko Čačinović, podsjetio na povijest društva koje je osnovano 30. siječnja davne 1948. godine. Prvih godina društvo nije djelovalo samostalno, već su u njegovom sastavu bili vatrogasci iz Crkvara, Stare Jošave i Šumeđa, a prva vatrogasna vježba u Novoj Jošavi održana je 04. srpnja 1948. godine. Vatrogasci ovog dobrovoljnog društva bili su nositelji svih događanja u mjestu, a 1951. osnovan je prvi ženski vod. Vatrogasni dom je nakon pet godina izgradnje, otvoren 29. studenog 1957. Na koncu svog izlaganja Čačinović se zahvalio Gradskoj vlasti na pruženoj pomoći i suradnji. U nastavku su podijeljenja priznanja i zahvalnice za izniman doprinos i suradnju, te očuvanje tradicije DVD Nova Jošava koja su primila Dobrovoljno vatrogasna društva Stara Jošava, Feričanci, Crnac, Orahovica, Dolci, Crkvari, počasni vod DVD Crkvari, Puhački orkestar DVD orahovica, Vatropromet, CB Enigma, Stjepan Nađ, Britt, Kud Crkvari i Radio Orahovica. Zlatne plamenice i diplome za nesebičan rad u društvu primili su Zvonko Ambroš, Ivan Mihelčić i Jozo Brabec, dok su srebrne medalje zaslužili Đuka Hegediš, Ivan Grgurić i Željko Čačinović. Za 40 godina neprekidnog rada u društvu Spomenice su primili Milan Kruljac, Ivica Sertić i Dragutin Žaček. Zlatne i srebrne plakete DVD-a Nova Jošava, iz ruku predsjednika i tajnika društva Željka Mihaleka i Željka Čačinovića, dobili su : Robert Orina, Slavko Gali, vatrogasna zajednica Orahovica, Gradsko vijeće Grada Orahovice, Grad Orahovica, Županija Virovitičko-podravska, vatrogasna zajednica Virovitičko-podravske županije, Vatrogasna zajednica Hrvatske i Ana – Marija Petin.

Svečanost je završila govorima gdje su obljetnicu čestitali i brojni gosti, a gradonačelnica Orahovice Ana-Marija Petin nakon čestitki, odala je priznanje novojošavačkim vatrogascima na iskazanom trudu i hrabrosti, jer kako je rekla, vatrogasci u manjim sredinama su duša mjesta. Dodala je Petin kako je Grad Orahovica odvojio znatna sredstva za razvoj i unapređenje vatrogastva, obećavši čelnicima društva daljnju modernizaciju i izgradnju vatrogasnom doma u Novoj Jošavi.

Riječi pozdrava i čestitki uputili su potom još i zamjenik Župana Virovitičko podravskog Darko Žužak, predsjednik Vatrogasne zajednice Orahovica Mario Gubeljak, doživotni počasni predsjednik DVD-a Nova Jošava Petar Čačinović i predsjednik Vatrogasne zajednice županije Virovitičko-podravske i izaslanik predsjednika VZ Hrvatske Stjepan Venus, koji je vatrogascima u Novoj Jošavi uručio dvije zlatne plakete. Odmah po završetku svečane sjenice u mjesnoj kapelici sv. Terezije služena je sveta misa, održana je potom i pokazna vježba, a u zabavnom programu nastupili su članovi KUD-a Crkvari i Puhački orkestar DVD-a Orahovica.

{gallery}SlikeGodina2018/2018-08-26-DVD-NovaJosava{/gallery}