Obilježena 27. obljetnica pogibije Stjepana Mlakara

2018 08 11 Mlakar015

 

U subotu 11. kolovoza 2018. obilježena je 27. obljetnica pogibije Stjepana Mlakara. Tog jutra, 11. kolovoza 1991. godine za policijsku patrolu iz Orahovice postavljena je zasjeda. Na cesti Humljani – Pušina svoj život položio je Stjepan Mlakar, dok su Franjo Sterle, iako teško ranjen, s 13 metaka od kojeg jedan još uvijek nosi kao bolnu uspomenu i Josip Jurković, nekim čudom lakše ranjen, preživjeli.

Obljetnici su nazočili rodbina i suborci pokojnog Stjepana, gradonačelnica Orahovice i saborska zastupnica Ana-Marija Petin, zamjenik župana VPŽ Darko Žužak, zamjenik načelnika PU VPŽ Zoran Jerbić, načelnik Općine Mikleuš Milan Dundović, zamjenik načelnika Općine Čačinci Alen Jurenac, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata i mnogi drugi.

– „I danas nakon 27. godina, odajući poštovanje poginulom Stjepanu, pitamo se kada će počinitelji odgovarati za svoja nedjela. Zato zahvaljujemo Stjepanu, koji će vječno živjeti s nama, Franji i Josipu te svim hrvatskim braniteljima koji nisu dali našu zemlju dušmanima. Na nama ostaje da ne padnete u zaborav, a zločincima će najpravednije presuditi dragi Bog. Posebno sam ponosan što je upravo moja majka Zdenka bila ta koja je prva kao medicinska sestra priskočila u pomoć ranjenom Franji Streleu i uz iskrenu sućut obitelji poručujem da mogu biti ponosni što je njihov Stjepan utkao put stvaranju neovisne države Hrvatske“. – rekao je Jurenac.

U Četekovcu na grobnom mjestu Stjepana Mlakara skupu se obratio načelnik općine Mikleuš Dundović koji je rekao kako Mlakara i sve stradale u masakru u Četekovcu koji se dogodio ubrzo nakon njegova stradavanja nikada ne smijemo zaboraviti.

Gradonačelnica Orahovice Ana-Marija Petin je istaknula:

– „Izražavam veliko poštovanje prema hrvatskim braniteljima koji su dali svoje živote za neovisnu i slobodnu nam Domovinu, a Stjepan je postao simbol Domovinskog rata kao prvi s našeg područja koji je dao život  za Domovinu tako da ova obljetnica nikada ne smije biti zaboravljena. Na nama ostaje da  radimo na razvoju Republike Hrvatske kako njegova žrtva i žrtva svih branitelja Lijepe Naše ne bi bila uzaludna“. – rekla je gradonačelnica.

{gallery}SlikeGodina2018/2018-08-11-Mlakar{/gallery}