Obilježen dan Svetog Lovre u Crkvarima

2018 08 10 SvLovro001

 

Kulturno-umjetničko društvo ”Crkvari”, Mjesni odbor i lokalno vatrogasno društvo  i ove su  godine organizirali proslavu blagdana svetog Lovre i Dan Mjesnog odbora. Sve je počelo misom u crkvi Sv. Lovre na kojoj su bili nazočni predstavnici gradske vlasti, gradonačelnica Ana-Marija Petin, njen zamjenik Dalibor Fofonjka, Lana Jurkin i Mira Vrkić.

Nakon svete mise koju je, s početkom u 18,00 sati, u crkvi sv Lovre u Crkvarima služio župnik Župe Duha Svetoga iz Feričanaca, vlč Vicko Obradović, a na kojoj su pjevali župni zbor feričanačke župe, gradonačelnica grada Orahovice se obratila mještanima i zahvalila im se na pozivu te su se ona i njeni suradnici družili s mještanima koji su zajedno s Kulturno-umjetničkim društvom “Crkvari” i lokalnim Mjesnim odborom povodom dana svoga zaštitnika svetog Lovre, organizirali svoju, sada već, tradicionalnu, manifestaciju, “Stara jela za novo doba”. Kuhala su se stara jela kao „zafrigana čorba“, kiseli kupus s buncekom, pileći paprikaš, slavonski čobanac i grah. Domaćice su za desert pripremile domaće slane kiflice, lepinje, te domaći crkvarački kukuruz šećerac.

Nakon gastronomije, održana su dva zanimljiva natjecanja u također starim slavonskim igrama. Oni “najteži” su nakon mjerenja težine povlačili uže, a zatim su se djeca skakala u vrećama.

Na samom kraju priče održan je kulturno-umjetnički program gdje su kulturno-umjetničko društvo “Izvor” iz Donje Motičine i domaćin Crkvari zaplesali i zasvirali na cesti ispred mjesnog doma, spontano bez nošnji i najave nakon kojih se predstavila muška pjevačka skupina KUD-a Crkvari, te na kraju tamburaški sastav Čokanj.

{gallery}SlikeGodina2018/2018-08-10-SvLovro{/gallery}