Lokalni program za mlade (LPM) – sažetak održanih radionica

2018 08 22 LPM006

U sklopu lokalnog programa za mlade (LPM) održano je sedam radnih skupina o problemima mladih  u Orahovici.

6. srpnja održana je radionicu na temu „Pasivnost mladih“, gdje se došlo do zaključka da se mlade može aktivirati samo kroz agresivniju implementaciju raznolikog sadržaja.

Druga po redu radionica održana je 20. srpnja na temu „Neshvaćenost mladih“, gdje se došlo do zaključka da kod sama „neshvaćenost“ dolazi baš iz pasivnosti. Mladi ne znaju i nisu navikli iznositi svoje probleme. Radionice koje su se održale 26. srpnja (ekonomska ovisnost mladih) i 2. kolovoza (spremnost mladih na mobilnost) su poprilično srodne. Nakon provedenih rasprava utvrđeno je da na lokalne mlade treba djelovati te ih motivirati još od malih nogu kako bi im se dala bolja prilika kao i volja da se iskažu u društvu. 26. srpnja na radionici su gostovali mladi iz cijele Europe iz organizacije EVS (European voluntary service) koja je održana na engleskom jeziku. Europska mladež je sudjelovala u raspravi jednako kao i lokalna te su se pokazali kao velika pomoć. Na radionici 9. kolovoza tema je bila „Kako mladi u Orahovici dolaze do informacija, koliko im vjeruju te koliko su zadovoljni istima“. Konsenzus je bio taj da lokalne stranice redovno i marljivo objavljuju sadržaj, jedini problem je spor i nepouzdan Internet na ovom području, na čemu bi hitno trebalo poraditi. 13. kolovoza tematika radionice je bilo slobodno vrijeme i rekreativne ponude u gradu. Iako u Orahovici ima dosta sadržaja još se može poraditi na tome kako više zainteresirati mlade, koji većinom provode slobodno vrijeme za računalom ili pak u kafićima i barovima. Na zadnjoj radnoj skupini, 20. kolovoza iz rasprave sa sudionicima iz različitih društvenih pozadina došlo se do teme podijeljenost mladih u društvu, a zaključeno je da su mladi u Orahovici poprilično osviješteni i tolerantni. Mladi se većinom međusobno razilaze oko glazbenog ukusa, političko-društvenih pogleda i sl.

Nakon održanih radionica preporuka mladih je da treba uvesti više „neutralnog“ sadržaja u program, tako da bi se svi osjećali dobrodošlo. 

{gallery}SlikeGodina2018/2018-08-22-LPM{/gallery}