Rose festival u Villanyu oduševio Orahovčane

2018 07 14 Madjarska044

 

Na poziv g. Gulay Takatsa, gradonačelnika Villanya, prošlog je vikenda gradonačelnica Ana-Marija Petin zajedno sa suradnicima, savjetnikom konzulice u Pećuhu Nevenom Marčićem i građanima Orahovice, sudjelovala na jednom od najpoznatijih vinskih festivala u Regiji, Rose festivalu. Iako je to tradicionalna višednevna manifestacija Grada Villanya, ove godine se, baš kao i orahovački Sajam vina i kulena, sufinancira sredstvima Europske unije u sklopu provedbe projekta „HU-CRO Wine Stories II“ iz prekograničnog programa Interreg V-A Mađarska – Hrvatska.

Dvodnevno putovanje predstavnika Grada Orahovice uključivalo je niz sadržaja, poput obilaska poznatih kušaonica vina u središtu grada, čuvene vinarije Bock i vidikovca, ali ono što se u petak i subotu odvijalo na ulicama i na Trgu manifestacija, dokaz je da se Villanyu itekako isplatilo  dugogodišnje ulaganje u svoje vinare i razvoj te grane turizma. Osim sajma s izlagačima na gradskim trgovima, gdje su svoje proizvode od meda predstavili Jasna i Duško Grdić iz istoimenog OPG-a, TZ grada Orahovice na svom je štandu promovirala ponudu Orahovice i naših turističkih aduta u Parku prirode.

Nakon srdačnog dočeka domaćina uz piće dobrodošlice, u petak u 19 sati održano je svečano otvorenje izložbe pod nazivom: Povijest vinskih krajeva Villanya i Orahovice, na kojoj je gradonačelnica Orahovice pozdravila nazočne  ukratko prezentirajući naše vinare i vinsku cestu, a među ostalim, kazala je:

„Zajedničkim provođenjem projekta EU osigurali ste održavanje ovog sajma u Vilanyu, a mi u Orahovici pretvaramo jednu staru zgradu u kušaonicu vina i prostor u kojima će naši vinari moći promovirati svoja kvalitetna vina. Ovaj projekt vrijedan je 1 milijun eura, i gotovo 50% sredstava pripada našem gradu. Orahovica je poznata kao turistički biser Slavonije, a jednako tako poznata je i prepoznatljiva i po razvijenom vinogradarstvu i proizvodnji frankovke, graševine, silvanca… Drago mi je, dragi prijatelji, što smo ostvarili kvalitetnu suradnju upravo na projektu „Vinske priče“, jer smatramo da od vas možemo puno naučiti o proizvodnji vina i njegovoj promociji, a sa zadovoljstvom vas već sada pozivam na skoro otvorenje kušaone vina u našem gradu. Vjerujem da ćemo imati još zajedničkih projekata koje ćemo realizirati na obostrano zadovoljstvo“.

 U prijepodnevnim satima održano je ocjenjivanje vina u kojemu su sudjelovali i uzorci rosea iz Hrvatske  uz istančana nepca naše enologinje Ivane Nemet, koja je bila članica ocjenjivačkog povjerenstva. Dugo u noć na Trgu manifestacija se, uz kušanje vina i gastro delicije, pjevalo i plesalo uz razne izvođače na glavnom stageu a rijeke posjetitelja iz Mađarske i inozemstva slijevale su se ulicama i zaposjedale kušaonice vina.

Drugi dan posjete iskorišten je za obilazak grada i kušanje vina pod stručnim vodstvom naših projektnih partnera, a na Gastro trgu održano je ocjenjivanje kulena. Od hrvatskih  kulenara sudjelovali su: Ivan Bucić čiji je kulen dobio prvo mjesto i pehar, zatim Darko Rožmarić, Ivan Cinkuš i Mario Pačarić. Oko 16 sati u subotu počela je registracija i zagrijavanje za čuveni mađarski Vinski maraton regionalnog obilježja, za koji su se pripremali i pobjednici Vinskog maratona u Orahovici održanog na Jezeru 1.srpnja. Trkači u roza majicama i kostimima svih uzrasta, među kojima i Radoje Medenica, vlado Karakaš, Mato Pisac, Đurđica Delić i Aleksandar Vujović, preplavili su središte grada. Utrka se odvijala na ruti od 3 km, naravno uz osvježenje na štandovima vinara,  a sve se opet završilo na Trgu manifestacija uz dodjelu nagrada i zabavni program, gdje se između ostalog održao i Izbor ljepotice vinske regije,  a najljepše djevojke sudjelovati će na orahovačkom  Regionalnom izboru vinske kraljice krajem rujna. (I.S.)

{gallery}SlikeGodina2018/2018-07-14-Madjarska{/gallery}