Peticu iz transparentnosti zaslužila 54 grada, među njima i Orahovica

2018 07 03 Transparentnost001

Institut za javne financije predstavio je  rezultate najnovijeg ciklusa istraživanja transparentnosti proračuna lokalnih jedinica svih 576 hrvatskih lokalnih jedinica, a koja pokazuje da se prosječna proračunska transparentnost – mjerena brojem proračunskih dokumenata objavljenih na službenim mrežnim stranicama županija, gradova i općina – iz godine u godinu popravlja i u četiri se posljednja ciklusa gotovo udvostručila s prosječnih 1,8 na 3,52.- objavio je gradonačelnik.hr

Autori analize Katarina Ott, Mihaela Bronić, Miroslav Petrušić i Branko Stanić dodijelili su i prosječne ocjene za transparentnost, pa su županije ocijenili odličnom ocjenom (4,9), gradovi zaslužuju vrlo dobar (4),dok su u prošlom istraživanju zaslužili trojku, a općine dobar (3,3). Naravno, ističu autori, tu je riječ o prosjeku i općine se među jedinicama dosta razlikuju, a posebno drastične razlike su među općinama gdje variraju od odličnog do nule. Također, ovo je prvi put da nema grada bez objavljenog bar jednog proračunskog dokumenta, ni općine bez službene mrežne stranice.

Ipak, usprkos poboljšanjima i vrlo dobrim prosjecima i dalje su prevelike razlike, posebice među općinama, a brojni će gradovi i veliki dio općina morati još puno truda uložiti da zadovolje obveze Zakona o proračunu i Zakona o pravu na pristup informacijama, te preporuke Ministarstva financija, ističe se u zaključku analize.

Za potrebe ovog istraživanja, proračunska transparentnost mjeri se brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na službenim mrežnim stranicama hrvatskih lokalnih jedinica, a to su u ovom ciklusu: godišnje izvršenje proračuna za 2016.; polugodišnje izvršenje proračuna za 2017.; prijedlog proračuna za 2018.; izglasani proračun za 2018., te proračunski vodič za građane za 2018.

Grad Orahovica ocjenjen odličnom ocjenom

Orahovica se nalazi među 54 hrvatska grada koja je Institut za javne financije ocijenio odličnom ocjenom (5) i stoji uz bok Čakovcu, Delnicama, Dubrovniku, Makarskoj, Opatiji, Osijeku, Zagrebu, Zadru, Rijeci, Slavonskom Brodu, Puli, Rabu, Splitu,…

Proračunska transparentnost podrazumijeva uvid u potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu. Uz transparentno obznanjene proračune, građani mogu vlastitim angažmanom utjecati na efikasnost prikupljanja javnih sredstava i ponude javnih dobara i usluga, na povećanje odgovornosti Vlade i vlasti lokalnih jedinica, pa time i na smanjenje mogućih koruptivnih radnji.

Premda su se prosječno sve vrste lokalnih jedinica popravile i objavljuju sve više svih vrsta dokumenata, samo se sve županije u potpunosti pridržavaju zakona, odnosno objavljuju izglasani proračun, te godišnje i polugodišnje izvješće. Za razliku od njih, dosta je gradova i još uvijek mnogo općina koje će morati uložiti još puno truda da bi barem zadovoljili zakonske obveze, a pogotovo da bi poslušali i preporuke Ministarstva financija, odnosno objavili i prijedlog proračuna i vodič za građane. (G.J.V.)