Održan Sajam vina i kulena – Šampioni sajma: graševina izborna berba 2008. Stari podrum Slatina i kulen Josipa Ergovića iz Ramanovaca

2018 06 30 SVIK093

U sklopu projekta „HU-CRO Wine Stories II“ – Hrvatsko-mađarske vinske priče II” koji se sufinancira sredstvima Europske unije, održan je u subotu, 30.lipnja, na izletištu „Jezero“ Sajam vina i kulena. Grad Orahovica sajam organizira s ciljem promocije domaćeg proizvoda, vina i kulena, a da su posjetitelji kušali samo najbolje, govore uručene medalje za 54 vina i 24 kulena, koja su ocijenjena četiri dana prije održavanja Sajma.

Šampionom sajma proglašen je kulen Josipa Ergovića iz Ramanovaca, vice šampionom kulen Darka Rožmarića iz Tenje. Ukupno je dodijeljeno 6 zlatnih medalja i po devet srebrnih i brončanih medalja za kulen.

Među ocijenjenim vinima, šampionom sajma je proglašena graševina izborna berba 2008. Stari podrum Slatina, a podrum Vineda ima najbolje ocijenjeno bijelo mirno  vino graševina 2017. i crno mirno vino cabernet  sauvignon 2016. Komisija je dodijelila 27 zlatnih medalja, 23 srebrne, 2 brončane i dva priznanja proizvođačima vina..

Uz sudionike, na sajmu su se predstavili  vinari iz grada Villany iz susjedne Mađarske, Zajednički obrt Patkoš Orahovica, „Iskrena vina“ OPG-a Josip Matković, Udruga  vinogradara i voćara Orahovica, sirana OPG-a Gašić sa svojim  sirevima, HGK ŽK Virovitica, OPG Bucić iz Donje Pištane, TZ Grada Orahovice i Udruga za pomoć osobama s invaliditetom.

Sajam je, u nazočnosti zamjenika župana Darka Žužaka, direktora  HGK ŽK Virovitica Milana Vanđure, zamjenika gradonačelnika Villanya Emila Tegzesa i drugih gostiju, otvorio zamjenik gradonačelnice Dalibor Fofonjka, koji je među ostalim kazao

– „I ovim sajmom želimo našim vinogradarima i vinarima, proizvođačima kulena pomoći u promociji, a time i u plasmanu njihovih proizvoda. Pomoć će biti još izraženija, kada završimo uređenje kušaonice vina, koja se financira sredstvima upravo ovog prekograničnog projekta. Posebno ističem da su interes za ovaj sajam iskazali vinari uglavnom s područja naše županije, te da je broj proizvođača kulena koji su sudjelovali u ocjenjivanju bitno veći u odnosu na prošlu godinu. Hvala vam svima, jer vi svojim radom doprinosite načinu kojim želimo turizam u Orahovici kao i sam grad, podići na višu razinu. Čestitam svim sudionicima na osvojenim medaljama i zahvaljujem stručnim povjerenstvima na kvalitetno obavljenom poslu“.

Sudionike, organizatore i posjetitelje Sajma, pozdravio je i direktor Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Virovitica Milan Vanđura:

– „HGK ŽK Virovitica podržava sve promo manifestacije, jer je njihovih cilj promocija i veći plasman kvalitetnih proizvoda. Ova manifestacija potiče kvalitetu, a svi koji su danas nagrađeni neka i u buduće rade kvalitetna vina i kulen, specifične proizvode u ovoj specifičnoj sredini koju svi zovemo „Mala Švicarska“ i neka lepeza ovih proizvoda bude na korist svima koji rade i svima koji će dolaziti u ovaj grad“.

Na gostoprimstvu je potom zahvalio dogradonačelnik Villanya Emil Tegzes, ističući da su Orahovčani pravi partneri i prijatelji s kojima surađuju.

-„ Korištenje EU fondova daje dodatni poticaj da posao spojimo s prijateljstvom. Poznajemo se već nekoliko godina i imamo zajedničke probleme koje ćemo zajednički kroz projekt i rješavati“-  kazao je dogradonačelnik Tegzes i pozvao orahovačke kulinare na natjecanje u Villany.

Predsjednica stručnog povjerenstva za ocjenjivanje vina, Ivana Nemet zahvalila je Gradu Orahovici na ukazanom  povjerenju da vodi svoje kolege enologe u ocjenjivanju vina koja su bila izuzetno dobra:

-„Ove godine smo se uvjerili da mladi profesionalci kao i hobisti znaju proizvesti, čuvati i prezentirati svoje vino, jer smo kušali vina iz 2005., 2008. godine. Moje kolege, vrsni enolozi imali su samo riječi hvale za vina a vjerujem da ćete, nakon što ih kušate, i vi dijeliti naše mišljenje“.

Na kraju je, o ocjenjivanju kulena govorio Vladimir Pleša predsjednik stručne komisije, koji je kazao da broj sudionika govori kako je proizvodnja kulena na našem području porasla, ali i kako je potrebno ulagati u znanje i tehnologiju da bi se zadovoljili zahtjevi tržišta.

U sklopu otvorenja Sajma vina i kulena, folklorni program pripremilo je KUD „Kadarka“ iz Villanya, a posjetitelje je u vrijeme razgledanja sajma i kušanja vina i kulena, zabavljao sastav Libero. (G.J.V.)

{gallery}SlikeGodina2018/SVIK2018/2018-06-30-SVIK{/gallery}