Gradu Orahovici osigurano 58 milijuna kuna

2018 07 20 SavjetZaSlavoniju001

U Vinkovcima je 20. srpnja održana 5. Sjednica Savjeta  za Slavoniju, Baranju i Srijem. Uz premijera Plenkovića u savjetu su svi ministri mjerodavni za korištenje fondova EU te 5 slavonskih župana, a sjednici Savjeta, kao i svim prethodnim, nazočila je saborska zastupnica i gradonačelnica Orahovice Ana-Marija Petin.

Sjednicom Savjeta predsjedavao je predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković koji je među ostalim, rekao:

– „Sljedeći ćemo tjedan na sjednici Vlade imati paket zakona koji se nadovezuje na sve što radimo na području regionalnoga razvoja i daljnje decentralizacije, a naš sljedeći sastanak održat će se u Osječko-baranjskoj županiji kada će nas posjetiti i povjerenica Europske komisije za regionalnu politiku Corina Cretu.“

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac i potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, predstavili su i potpisali s pet slavonskih županija Razvojni sporazum za područje Slavonije, Baranje i Srijema kojim se osiguravaju sredstva za provedbu 29 strateških razvojnih projekata ukupne vrijednosti 700 milijuna kuna te dodatnih 50 milijuna kuna za pripremu dokumentacije. Ciljevi Sporazuma su jačanje konkurentnosti i poticanje ravnomjernog regionalnog razvoja, odgovaranje na ključne društvene izazove te smanjenje siromaštva i povećanje standarda slavonskih županija.

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić u svom je govoru istaknuo važnost projekta Slavonija, Baranja i Srijem te zahvalio svima na velikom trudu i radu, a posebno ministrici Žalac koja je dala najveći doprinos za Razvojni sporazum i time usmjerila novac direktno prema Slavoniji.

– „Ugovori koji su danas potpisani realizirat će se u narednim godinama i bit će puno vidljiviji budućim naraštajima“ – dodao je Tolušić.

Virovitičko-podravski župan, Igor Andrović, potpisao je ugovor za pet strateških projekata, ukupno vrijednih 156.500.000,00 kuna. Među njima, jedan s najvećim osiguranim iznosom na području županije, od 58.000.000 kuna, pripada gradu Orahovici. Sredstva su osigurana suradnjom gradonačelnice Ana-Marije Petin sa županijskom vlašću, a namijenjena su uređenju Turističko-rekreativnog centra „Jezero – Hercegovac – Ružica Grad“ Orahovica.

– „Ovi projekti će puno značiti za stanovnike Virovitičko-podravske županije i na tome se zahvaljujem Vladi RH i svima koji su sudjelovali u stvaranju ovog razvojnog sporazuma. Slavonija će zahvaljujući ovoj Vladi postati veliko gradilište uz najveća ulaganja u Slavoniji u zadnjih 15 godina. Ovih pet projekata, za cijelu našu županiju iznimno puno znače, kako na razini zdravlja u Cabuni ili turizma u Orahovici koja je perjanica turizma u našoj županiji“ – kazao je župan Igor Andrović.

Saborska zastupnica i orahovačka gradonačelnica Ana-Marija Petin, zahvaljujući premijeru Plenkoviću i ministrima što su prepoznali kvalitetu projekta, kazala je:

– „Iznimno sam zadovoljna što smo ovim projektom zadobili vaše povjerenje i što ste za njegovu realizaciju osigurali našem gradu 58 milijuna kuna. Ta sredstva usmjerit ćemo na razvoj turizma u Orahovici, koja je već i sada centar ljetnog turizma na području županije Virovitičko-podravske i Slavonije. Naš grad će zahvaljujući tom novcu dobiti nove smještajne kapacitete i popratne sadržaje na kupalištu „Jezero“. Time ćemo realizirati zacrtane planove, a oni su, osiguranje što veće kvalitete pruženih usluga, kojima ćemo i povećati vrijednost samog izletišta a i grad će na taj način raspolagati novim vrijednostima, koje će građani moći iskoristiti za povećanje svoga životnog standarda. Mi već imamo pripremljen projekt za proširenje kapaciteta u dječjem vrtiću, a želimo  naš grad razvijati i kao sveučilišni centar, stoga vjerujem, da će naši projekti i u buduće biti prepoznati, te da ćemo u suradnji s našom županijom i uz potporu Vlade RH, u narednim godinama Orahovicu razvijati i omogućiti ljudima ostanak i opstanak u svome gradu“ -zaključila je gradonačelnica Petin. (G.J.V.)

2018 07 20 SavjetZaSlavoniju001

2018 07 20 SavjetZaSlavoniju003