Centar za posjetitelje poprima obrise nove namjene

2018 07 27 loziona030

Na rekonstrukciji stare „Ložione“, odnosno, zgrade  stambeno-gospodarske namjene čija infrastruktura i cjelokupno stanje ne priliči 21. stoljeću, u tijeku su opsežni građevinski radovi kako bi se zgrada obnovila i sanirala u svim segmentima bitnih svojstava jedne građevine: mehanička otpornost, sanacija vlage, energetska obnova i OIE. No kompletan makeover, doživjeti će unutrašnji prostor zbog nove namjene Centra u funkciji promicanja vinskog turizma.

Na mjestu stare bravarske radionici u punoj širini ruše se sve pregrade a uzdužni nosiv zid postati će prepoznatljiv motiv  svake kušaonice vina – lučni opečni nadvoji nad otvorima u središnjem zidu zidani od stare opeke, dok će zračni prostor s galerijom do krova s vidljivom drvenom konstrukcijom dati dodatan šarm budućoj kušaonici. Prostor će uzdužno biti u cijelosti transparentan s višenamjenskim izložbenim središnjim i južnim dijelom, koji se po potrebi pregrađuje fleksibilnim stijenama, pa ovisno o prigodi, cijelo prizemlje zgrade postaje jedan prostor, uz izuzetak pozadinskog dijela s kuhinjom, pomoćnim i tehničkim prostorijama. Kušaonica će biti povezana unutarnjim drvenim stepenicama s galerijom i dvoranom u potkrovlju, čime će Grad dobiti prostor za potrebe održavanja radionica, seminara, prezentacija i sl. Okoliš zgrade će se pomno urediti s ulaznom popločenom terasom, a oprema interieura dati će završni štih ove vinske kuće u Orahovici.

Svi radovi izvode se u sklopu provedbe projekta „HU-CRO Wine Stories II“ iz programa Interreg V-A Hungary-Croatia Programme 2014-2020, na kojemu su Gradu Orahovici kao Glavnom korisniku partneri Grad  Villány iz Mađarske i TZ Virovitičko-podravske županije.

Izvoditelj građevinsko-obrtničkih radova je tvrtka IVER d.o.o. iz Osijeka, stručni nadzor provodi BP CONSULTING d.o.o. iz Čepina. Vrijednost ugovorenih radova iznosi: 2.860.228,06  HRK s PDV-om. Radove sufinancira Europska unija s 85%. (I.S.)

{gallery}SlikeGodina2018/2018-07-27-loziona{/gallery}