U Arheološkom muzeju u Zagrebu otvorena izložba „Tajne crkve sv. Lovre-otkrivena prošlost Crkvara“

2018 06 06 Izlozba018

U Arheološkom muzeju u Zagrebu 6. lipnja 2018. otvorena je izložba „Tajne crkve sv. Lovre-otkrivena prošlost Crkvara“, koja je postavljena u organizaciji Instituta za arheologiju i Arheološkog muzeja, a predstavlja vrijedne rezultate dugogodišnjeg istraživanja Instituta za arheologiju, koje je vodila dr.sc. Tatjana Tkalčec.

Nakon pozdravnih riječi ravnatelja Arheološkog muzeja, Sanjina Mihelića, koji je zahvalio autorima izložbe dr.sc.Tatjani Tkalčec, dr.sc.Siniši Krznaru i kustosici Aniti Dugonjić, voditeljica arheoloških iskapanja na crkvi sv. Lovre, dr.sc.Tkalčec, kazala je da je u otkrivanju svih tajni crkve sv. Lovre, veliku zaslugu imao bivši dugogodišnji ravnatelj akademik Željko Tomičić.

 -Mi koji smo vodili iskapanje i svi koji su sudjelovali u tom poslu od mještana Crkvara,  Stare i Nove Jošave, Orahovice, kao i brojni studenti, danas diplomirani arheolozi te brojni drugi suradnici koji su sudjelovali u tih 11 sezona arheoloških istraživanja, nadamo se da smo vam uspjeli približiti dio tih tajni. I nama je još toga ostalo nepoznato, ali svaka nova arheološka iskapanja otvaraju niz novih pitanja. Sav ovaj posao omogućen je s financijskom potporom Ministarstva kulture i financijskom i logističkom pomoći Grada Orahovice“, među ostalim je rekla dr.sc. Tkalčec.

Čast da otvori izložbu, imao je Ivica Grgurić, predstavnik KUD-a Crkvari, koji je organizatorima izložbe prenio pozdrave Grada Orahovice i prigradskog naselja Crkvari, te rekao:

„Mi u našem okruženju nemamo puno povijesne građe, osim nešto putopisa i listina, a to je vrlo skromno i zato smo sretni što se prišlo temeljitom istraživanju  naše destinacije i vjerujemo da ćemo obradom svih elemenata koji su pronađeni, dobiti cjelovitiju sliku o povijesnoj važnosti i povijesti uopće, naše crkvice sv. Lovre.“

Otvorenju izložbe uz arheologe, sudionike 5.međunarodnog kongresa srednjovjekovne arheologije, nazočili su predstavnici KUD-a i mjesta Crkvari  Ivica Podboj i Ivica Grgurić, zaposlenica TZ Grada Orahovice Tanja Maričić i zaposlenici Grada Orahovice Nikola Klepač i Gordana Jajčanin-Vidović.

Izložba posjetiteljima nudi zanimljive podatke o položaju tog lokaliteta s obzirom na užu i širu regiju, o arheološko-konzervatorskim i antropološkim istraživanjima koja su sustavno rađena tijekom 11 sezona, od 2003. do 2013. godine i rezultatima, o pogrebnim običajima i religijskom životu stanovništva kroz različita povijesna razdoblja  od ranog srednjeg vijeka 11. stoljeća do novog vijeka, odnosno 18. stoljeća. Na izložbi su izloženi najreprezentativniji predmeti pronađeni u istraživanju, dijelovi odjeće, nakit, uporabni predmeti, kameni ulomci okvira prozora…

U Arheološkom muzeju u Zagrebu, izložba „Tajne crkve sv. Lovre-otkrivena prošlost Crkvara“, otvorena je do 19.kolovoza 2018.godine. (G.J.V.)

{gallery}SlikeGodina2018/2018-06-06-Izlozba{/gallery}