Održana premijera filma „Naših 50 proljeća“

2018 06 20 PremijeraFilamOP053

Premijera filma „Naših 50 proljeća“, redatelja i autora Ivana Žade i direktora fotografije Matije Turkalja, a u produkciji Grada Orahovice, održana je u višenamjenskoj dvorani „Papuk“, 20. lipnja.

Riječ je o polusatnom filmu koji je kroz priču i sjećanja Orahovčanki i Orahovčana koji su stvarali, organizirali i realizirali „Orahovačko proljeće“ unazad pedeset godina, podsjetio stariju publiku, a mlađoj pokazao kako se razvijala i rasla i kako se njegovala kulturna i turistička manifestacija „Orahovačko proljeće“, vrijednost koju i danas baštinimo. Uz glavne aktere priče o proteklih pedeset proljeća, u filmu su i akteri koji su u različitom vremenu bili sudionici Cvjetnog korza.

Osim autorskog tima, protagonista filma, članova Vijeća i Skupštine Turističke zajednice i Odbora za kulturne manifestacije, premijeri filma nazočio je bivši predsjednik i počasni građanin Orahovice, Stjepan Mesić, gradonačelnica Ana-Marija Petin, zamjenik gradonačelnice Dalibor Fofonjka, predsjednik Gradskog vijeća Radoje Medenica i građani Orahovice. Gradonačelnica Petin pozdravila je nazočne na premijeri, a u svom obraćanju govorila je o razvoju turizma u Orahovici, o značenju manifestacije „Orahovačko proljeće“, te o namjeri da film o pola stoljeća manifestacije, svjedoči o nastanku rastu i razvoju najznačajnije kulturne i turističke manifestacije u Orahovici. Zahvalila je gradonačelnica svima koji su na bilo koji način sudjelovali i dali doprinos u očuvanju „Orahovačkog proljeća“.

Premijeru filma svojim nastupom upotpunili su članovi muške pjevačke skupine KUD-a Crkvari. Za interpretaciju nekoliko izvornih slavonskih pjesama publika ih je nagradila velikim pljeskom.

Autor i redatelj filma novinar Ivan Žada, poželio je da film doprinese afirmaciji „Orahovačkog proljeća“ i izvan Slavonije te izrazio zadovoljstvo radom i susretljivošću orahovčana u vrijeme rada na filmu.  (G.J.V.)

{gallery}SlikeGodina2018/2018-06-20-PremijeraFilamOP{/gallery}