Održan Međunarodni susret „Slatki na Papuku“ – tradicionalno okupljanje dijabetičara

2018 06 16 SlatkiNaPapuku008

  • 17. Međunarodni susret dijabetičara, u organizaciji Dijabetičke udruge Orahovica, održan je u subotu, 16.lipnja na orahovačkom jezeru. Pozivu na susret odazvalo se 11 dijabetičkih udruga iz Hrvatske i to iz Slavonskog Broda, Donjeg Miholjca, Garešnice, Ivanić Grada, Našica, Nove Gradiške, Slatine, Osijeka, Velike Gorice, Virovitice i Županje.
    Međunarodni karakter susreti imaju već nekoliko godina, jer je udruga ostvarila prijateljske odnose s udrugama iz  Bačkog Petrovca, Bečeja i Zrenjanina iz Vojvodine koje su također sudjelovale kao i dijabetičari iz  Tešnja  iz BiH. Predsjednik udruge domaćina, Ivica Martinčević poželio je svima dobrodošlicu i izrazio zadovoljstvo što se Međunarodnom susretu  odazvalo više od 300 dijabetičara. Posebno je pozdravio orahovačku gradonačelnicu Ana-Mariju Petin i predsjednicu Hrvatskog saveza Dijabetičkih udruga Zrinku Mach.

Gradonačelnica Ana-Marija Petin izrazila je zadovoljstvo što je susret dijabetičara u Orahovici, prerastao u tako veliki skup i što je proširen izvan granica Hrvatske.

„Orahovica je grad parkova, kulturnih i sakralnih znamenitosti, imamo nekoliko turističkih destinacija koje je vrijedno posjetiti, stoga predlažem da vam za idući susret, Grad Orahovica osigura turistički obilazak grada“-kazala je gradonačelnica Petin i poželjela svima ugodan boravak na jezeru.  

Predsjednica Hrvatskog saveza Dijabetičkih udruga Zrinka Mach pohvalila je inicijativu i trud Dijabetičke udruge Orahovica za organizaciju susreta i iskoristila prigodu istaknuti kako se Savez u ovoj godini izborio za pojedina prava koja su dijabetičarima bila uskraćena. Naglasila je značaj ovakvih susreta, prije svega u mogućnosti razmjene iskustava oboljelih od dijabetesa.

Osim zabavnih igara priređenih za sudionike susreta, šetnje i druženja na orahovačkom jezeru, za dijabetičare je bilo organizirano mjerenje šećera u krvi i edukativno predavanje koje je održala dr. Anica Sabo. (G.J.V.)

{gallery}SlikeGodina2018/2018-06-16-SlatkiNaPapuku{/gallery}