Obilježen Dan državnosti

2018 06 25 DanDrzavnosti010

Izaslanstvo grada Orahovice na čelu s gradonačelnicom  Ana – Marijom Petin, u kojem su bili  njezin zamjenik Dalibor  Fofonjka, predsjednik  Gradskog vijeća Radoje Medenica,gradski vijećnici, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, zaposlenici JUO Grada i predstavnici političkih stranaka, 25. lipnja 2018., minutom šutnje, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Spomen obilježja hrvatskim braniteljima u središtu Orahovice i kod spomen Križa na gradskom groblju, obilježili su Dan državnosti Republike Hrvatske.

– „Dan državnosti obilježavamo u spomen na jedan od najznačajnijih hrvatskih povijesnih događaja, Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti RH, koju je Hrvatski sabor donio 25.lipnja 1991. Godine, a koja je bila odraz želje hrvatskog naroda da ima samostalnu državu. Na žalost, u to vrijeme u bivšoj državi pojmovi kao samostalnost, nezavisnost i suverenost, nisu bili prihvatljivi, velikosrpske prijetnje postajale su sve izraženije, prerasle su u pobunu i uz pomoć ondašnje JNA počela je okupacija dijela Hrvatske, a mi smo krenuli u obrambeni Domovinski rat.

U obrani samostalne i neovisne Republike Hrvatske najbolji i najhrabriji hrvatski sinovi dali su svoje živote i mi se danas sjećamo svih njih, odajemo im počast i izražavamo zahvalu. Za naš život u slobodi dali su svoje živote.

Svim braniteljima dugujemo vječnu zahvalnost za doprinos stvaranju hrvatske države, a mi dužnosnici na svim razinama vlasti, svojim radom i doprinosom moramo učiniti sve, kako bi naša Hrvatska bila ugodno mjesto za život i rad svih građana koji u njoj žive- rekla je gradonačelnica Ana – Marija Petin.

Nakon prisjećanja na dane stvaranja hrvatske države, Orahovački župnik Željko Strnak poveo je molitvu. (G.J.V.)

{gallery}SlikeGodina2018/2018-06-25-DanDrzavnosti{/gallery}