Dr. Dražen Lalić u Orahovici promovirao knjigu Nogomet i politika

2018 06 02 ZSUGO023

U obilježavanje jubilarne manifestacije „Orahovačko proljeće“, različitim sadržajima uključena je bila i ZŠU grada Orahovice, a jedan od njih bila je subotnja Javna tribina na kojoj je gostovao profesor sociologije i politologije  na Fakultetu Političkih znanosti  Sveučilišta u Zagrebu, dr. Dražen Lalić, predstavljajući svoju knjigu Nogomet i politika. Zanimljiv skup pratila je gotovo u jednakom omjeru ženska i muška publika, među kojima je bila i orahovačka gradonačelnica Ana-Marija Petin, a sve nazočne pozdravio je predsjednik ZŠU grada Orahovice Igor Hozić,

Promocija knjige u Orahovici, glavna  je promocija za cijelu Slavoniju i Baranju, kazao je prof. Lalić, izrazivši zadovoljstvo pozivom i mogućnošću da prvi put boravi u Orahovici.

-„Dvije godine je nastajala knjiga Nogomet i politika, koja opisuje povijest odnosa nogometa i politike i suvremenost toga odnosa, a na samo  pisanje utrošio sam punih godinu dana. U knjizi citiram čuvenu izjavu Meštra: „ Neću politiku u moju butigu“, a ona je i važna poruka knjige“, rekao je prof. Lalić.

Govoreći o odnosu nogometa i politike na promociji je Lalić pojašnjavao obrasce koji su se iz nogometa prenijeli u politiku, poput malog broja navijača na stadionima i malog postotka izlaska građana na birališta, ne brizi klubova za navijače i vlasti za narod, ističući višestruka preplitanja bez sigurnosti kojom bi se moglo tvrditi gdje igra počinje a gdje završava. Hrvatski nogomet je jako politiziran, zbog ekstremizma kojeg ispoljavaju navijačke skupine i različitih interesnih, političkih i financijskih sprega nogometne i političke elite. Prof. Lalić je veliki ljubitelj nogometa kojem, kao i društvu u kojem živi, želi samo najbolje, stoga s pravom piše ne uljepšavajući istinu o vremenu u kojem živimo.

Autor knjige Nogomet i politika dr. Dražen Lalić posjetiteljima je  na sva pitanja odgovarao, dajući im brojne informacije o stanju u društvu o kojima se baš i ne govori. (G.J.V.)

{gallery}SlikeGodina2018/OrahovackoProljece/2018-06-02-ZSUGO{/gallery}