Zdenko Nađ iz Donje Pištane priprema se za put triciklom po Americi: Osmjeh je univerzalni jezik dobrote

2018 05 18 ZdenkoNadj003

 

Dvadeset petogodišnji Zdenko Nađ iz Donje Pištane, ovih se dana  priprema za životni izazov, put na triciklu po Sjedinjenim Američkim Državama. Trasu je zacrtao od San Francisca do New Yorka, ukupne dužine 5,5 tisuća kilometara.

Prošle godine Zdenko je triciklom, neobičnim biciklom kojeg vozi ležeći, putovao u Amsterdam i s tog puta donio je samo lijepe i zanimljive utiske. Time je samo još više probudio svoj avanturistički duh i za dvadeset dana krenut će najprije avionom do San Francisca, a potom triciklom do New Yorka. To bicikliranje, bolje reći, taj izazov, nazvao je  „Tri kotača sreće“, a njime želi ostvariti dva cilja, realizirati humanitarnu akciju i napisati knjigu.

Zdenka Nađa primila je u svom uredu orahovačka gradonačelnica Ana-Marija Petin i uručila mu prigodan dar, fotoaparat s pripadajućom opremom, kojim će bilježiti sve etape puta. Gradonačelnica je od  Zdenka željela saznati sve o njegovom avanturističkom pothvatu, odredišta, noćenja, etape koje u jednom danu prijeđe triciklom, zgodne i manje zgodne situacije. Čestitala mu je na smionosti i hrabrosti da radi ono što voli i na taj način ruši predrasude o ljudima koji ne žive po „ustaljenim pravilima“. Poželjela mu je puno uspjeha i sreće, te obećala da će ga povezati s Orahovčanima  koji žive u Americi, kako bi mu, ukoliko zatreba, mogli pomoći.

Zdenko kaže da ne voli publicitet, ali o svom načinu i stilu života voli pričati:

-„ Ovoga puta dao sam otkaz kako bih tri mjeseca mogao provesti na putu po Americi, a tko zna, možda mi se otvore i neki novi svjetovi. Putovanje triciklom poseban je doživljaj, jer ne forsiram kilometražu, dnevno pedaliram najviše osam sati, odmaram, upoznajem zemlju u kojoj se nalazim, nove ljude i običaje, jednostavno, u tome uživam. Divno je to što znam da ću i na ovom putovanju susresti dobre ljude koji će mi omogućiti da kampiram u njihovom dvorištu ili me ponuditi čajem i doručkom, primiti me u svoj dom. Naučio sam da ako širim pozitivu oko sebe, ljudi se jednako tako odnose prema meni, ja samo pedaliram svijetom i širim sreću osmijehom, jer, osmjeh je univerzalni jezik dobrote. Naravno, pripremljen sam na sve što me može zateći na tom putovanju, od lošeg vremena do spavanja pod vedrim nebom, pripremanja obroka… Moja oprema, a u njoj je  sve što mi treba za kampiranje i tek malo odjeće, teži oko 18 kilograma i smještena je na tricikl. Gradonačelnica je rekla da će mi, uz fotoaparat  još darovati i šuškavac, po čemu mi je Grad najveći sponzor, a na tricikl ću staviti obilježja grada Orahovice, tako da ću ga promovirati gdje god prođem i zastanem. Planiram stupiti u kontakt sa što više Hrvatskih zajednica u Americi, a cilj mi je na putu od Chicaga do New Yorka koji je dug 1600 km, prikupiti 1.600 $, za potrebe Udruge kluba HEO djece oboljele od malignih bolesti, iz Zagreba. Moji troškovi, uključujući i avionsku kartu, iznosit će oko 25.000,00 kuna i očekujem da ću se jako dobro zabaviti“, ispričao je Zdenko u jednom dahu. Također je obećao da će se javljati sa svog putovanja kako bismo mogli pratiti etape njegovog puta.

Poželimo Zdenku,  neustrašivom avanturistu, mladiću iz našeg susjedstva puno sreće i snalažljivosti, uz naravno, veliku izdržljivost na putu kojeg je sam nazvao „Tri kotača sreće“, a koji je dug 5,5 tisuća kilometara. (G.J.V.)

{gallery}SlikeGodina2018/2018-05-18-ZdenkoNadj{/gallery}