Završen još jedan zajednički projekt orahovačke i pitomačke srednje škole

2018 05 21 SrednjaSkola009

U Srednjoj školi Stjepan Ivšić u Orahovici, održana je danas, 21. svibnja,  završna konferencija projekta “Obrazovanjem u poljoprivredi  za bolju budućnost Hrvatske“, kojoj su uz učenike,  profesore i zaposlenike škole, nazočili ravnatelj Zorislav Milković,ravnatelj srednje škole iz Pitomače Josip Ivoš, ravnateljica osnovne škole Maja Škraba, orahovačka gradonačelnica Ana-Marija Petin i dožupan Virovitičko-podravski Darko Žužak.  Projekt je to  kojeg je orahovačka  srednja škola provela u partnerstvu sa Srednjom školom Stjepana Sulimanca iz Pitomače, u sklopu projektnog poziva Ministarstva poljoprivrede pod nazivom „Promocija i jačanje kompetencija strukovnih zanimanja u poljoprivredi 2017.godine.

Projekt  vrijedan 930.877,00 kuna u cijelosti je financiralo Ministarstvo poljoprivrede, rekao je ravnatelj Milković i naglasio da je orahovačka  škola raspolagala s  372.579,00 kuna, a njima su kupili plastenik s opremom, opremu za kabinet i praktikum cvjećarstva, strojeve i alate za voćnjak i vinograd, vinarsku opremu, kotao za destiliranje alkohola, liniju za proizvodnju sokova, vrtnu kućicu, a tim su sredstvima podigli i novi voćnjak, te utrošili i šest tisuća kuna vlastitih sredstava. „No, priča još uvijek nije završena“, kazao je Milković i dodao:

-„ U sklopu projekta, škola Pitomača kupila je traktor Zetor Proxima,  educirani su učenici poljoprivrednog programa obje škole kao i nastavnici, uz razvoj i osuvremenjivanje kurikuluma i praktične nastave za zanimanje agroturistički tehničar, poljoprivredni gospodarstvenik, voćar-vinogradar-vinar i cvjećar. Ova aktivnost za obje škole predstavlja nastavak zajedničke suradnje u području poljoprivrednih projekata, a vjerujem da će tako biti i dalje“.

Ravnatelj srednje škole Pitomača, Josip Ivoš, u svečanoj prigodi zahvalio je na kvalitetnoj suradnji unazad pet godina i već najavio nove zajedničke projekte.

Orahovačka gradonačelnica Ana-Marija Petin, izrazila je zadovoljstvo obilježavanjem još jednog uspješnog projekta dviju škola, koje trebaju služiti za primjer u odrađivanju projekata i razmjeni iskustava.

„Srednja škola Stjepan Ivšić  dobar je primjer kako obrazovati učenike ne samo u stjecanju znanja, već i potrebnih vještina koje će im biti potrebne  u iznalaženju posla. Prioritetni cilj gradske vlasti  je da se učenici obrazuju za potrebe tržišta rada, a ne za potrebe Zavoda za zapošljavanje. I ovo je jedan od rezultata  aktivnosti koje provodimo u suradnji sa srednjom i osnovnom školom i gospodarstvenicima“.

  Uz čestitke na uspješnom projektu, gradonačelnica Petin potvrdila je  da će Grad i dalje školi biti na usluzi u kao partner na budućim projektima i u svemu što je učenicima potrebno da bi svoju budućnost imali u svome gradu.

Darko Žužak dožupan Virovitičko-podravske županije, također je čestitao objema školama na uspješnom projektu i najavio još nekoliko natječaja, među kojima i natječaj za centar kompetencija iz područja poljoprivrede, za koji se nada da bi mogao biti na području naše županije.  (G.J.V.)

{gallery}SlikeGodina2018/2018-05-21-SrednjaSkola{/gallery}