U predvorju knjižnice i muzeja izložba o Gutmanovoj pruzi

2018 05 25 OP SPZ041

– „Bilo je to „sporovozeće vrijeme“ kada se sporo putovalo ali svuda na vrijeme stizalo. Bilo je to vrijeme skromnog i spokojnog življenja bez šoka, stresa, neuroze, jurnjave za vremenom i profitom, bez zavisti i jala. Bilo je vremena za rad ali i druženje, bilo je uzajamnog razumijevanja i pomaganja, brige za svoje bližnje“- rekao je Zvonko Ćurak, predsjednik Kluba željezničkih umirovljenika iz Osijeka, autor izložbe „Slavonsko podravska željeznica 1884-1967. Gutmanova pruga, u prigodi otvorenja, 25. svibnja, u holu Gradske vijećnice u sklopu  „50.Orahovačkog proljeća“.

Zanimljiva je to i nostalgična izložba fotografija i dokumenata koja govori o povijesti Slavonsko-podravske željeznice, koja je uskotračnom željeznicom povezivala Osijek, Belišće i Donji Miholjac sa Slatinom, Orahovicom i Voćinom. Pruga do Orahovice izgrađena je1907., a u promet je puštena 1908.godine.  Autor izložbe, Zvonko Ćurak govorio je okupljenim građanima o vremenu nastajanja, 60- godišnjem radu i zatvaranju željeznice koja je doprinijela općedruštvenom napretku krajeva kojima je prolazila. Orahovica je u godinama postojanja željeznice, iz poljoprivrednog prerasla u industrijski razvijeniji kraj, a o tom vremenu više od riječi govore izložene fotografije, na kojima su mnogi Orahovčani,  koji su cijeli ili dio radnog vijeka radili na Gutmanovoj željeznici. Govorio je autor Ćurak o mnogim zgodama koje su se događale u vlakovima, o načinu prijevoza robe i putnika, o težini posla željezničara u to doba, te o povijesnoj vrijednosti  Kraussove lokomotive  oznake 80-81, koja i danas stoji u orahovačkom parku.  

– „Ova izložba starijim Orahovčanima poslužit će da osvježi sjećanja, a mlade će podučiti o sada već davno prošlom vremenu“, – kazao je zamjenik gradonačelnice Dalibor Fofonjka, proglašavajući izložbu otvorenom. Riječi zahvale uputio je autoru izložbe Zvonku Ćurku, koji je autor i nekoliko knjiga o željeznici, te kazao kako se nada da će ju do nedjelje, 27. svibnja, do kada je izložba otvorena, posjetiti brojni građani Orahovice. (G.J.V.)

{gallery}SlikeGodina2018/OrahovackoProljece/004-2018-05-25-OP-SPZ{/gallery}