Otvoreni vinski festivali „Ako je petak, onda Villany“

2018 05 18 Madjarska020

Izaslanstvo grada Orahovice predvođeno gradonačelnicom Ana-Marijom Petin, u kojem su uz njezine bliske suradnike i zaposlenike Gradske uprave bile i zaposlenice Turističke zajednice, orahovački vinari, OPG Janja Kišić iz Djakovačke Satnice, tamburaši i muška pjevačka skupina  KUD-a Crkvari, boravilo je u petak, 18. svibnja u mađarskom gradiću Villany, s kojim Orahovica provodi prekogranične EU projekte.

Susret gradonačelnice Petin i gradonačelnika Villanya  Gyule Takasza bio je srdačan a u kraćem razgovoru potvrdili su zadovoljstvo realizacijom zajedničkog projekta i izrazili vjerovanje kako će i u buduće razvijati svoje gradove uz pomoć sredstava iz fondova EU u prekograničnoj suradnji.

Povod prijateljskom posjetu bilo je održavanje prve tematske manifestacije projekta  „HU-CRO Wine Stories II“ iz Programa Interreg V-A Hungary-Croatia Programme 2014-2020. – „If Friday than Villany festival“, koju provodi Grad Villany kao jednu od mnogih vinskih manifestacija u tom gradiću s 2.500 stanovnika, kojima je glavna djelatnost vinogradarstvo i proizvodnja vina. Ljeto i jesen su doba kulturnog turizma i u to doba grad organizira razne kulturne manifestacije, a tijekom pet vikenda  održavaju se manifestacije pod nazivom „Ako je petak, onda Villany“. U okviru ove prve manifestacije, kulturno-zabavni programi održani su na tri gradska trga. Na jednom je uz mađarske specijalitete  pripreman i hrvatski nacionalni specijalitet- čobanac,  na drugom su glazbeni nastup imali pjevači KUD Crkvari, a na velikom trgu, gdje je održavan središnji program, na štandu se predstavila Turistička zajednica grada Orahovice vinima orahovačkih vinara i suvenirima.

U svečanoj ceremoniji Reda Vitezova Vina, predsjednik Reda ujedno i gradonačelnik Villanya, Gyula Takasz, označio je početak vinskih festivala u gradu i izrazio zadovoljstvo nazočnošću gradonačelnice Ana-Marije Petin, čelnice grada Orahovice, s kojim grad Villany uspješno provodi  EU projekte. Kazao je, među ostalim, da  je Red Vitezova Vina  osnovan  pod imenom „Custodes Vinorum de Villany“, čija je zadaća čuvanje ugleda dobrog vina i širenje dobrog glasa vina.

 Na Prvoj manifestaciji otvaranja vinskih festivala, „Ako je petak onda Villany“,   Red Vitezova proglašava počasne članove koji su promocijom grada i vina zaslužili taj naslov. Uz jednog počasnog člana iz Villanya, počasnom članicom proglašena je orahovačka gradonačelnica Petin, koja je, da bi ušla u red počasnih članova, morala pokazati  znanje u otvaranju boce i flaširanju vina te prepoznavanju vrste vina. Nakon što joj je stavljena medalja Reda oko vrata, primila je čestitke svih članova Reda vinskih vitezova.

Štand orahovačke Turističke zajednice, na kojem su članovi KUD-a Crkvari pjesmom privukli publiku, pobudio je veliko zanimanje domaćeg stanovništva i turista koji pohode vinske festivale u Villanyu, a mnogi od njih kušali su vina orahovačkih vinara za koja su imali samo riječi pohvale.

Ovakve stalne manifestacije „Ako je petak, onda Villany“, nastavljaju se festivalom Rose vina u srpnju i jesenjim Velikim festivalom crnog vina u mjesecu rujnu, na kojima se predstavlja multinacionalni folklor i kultura toga kraja. (G.J.V.)

{gallery}SlikeGodina2018/2018-05-18-Madjarska{/gallery}