Obilježena 26. Obljetnica pogibije hrvatskih branitelja u Modriči: Miro, Vlado, Zdravko, Josip i Karlo heroji su Domovinskog rata koje nikada ne smijemo zaboraviti

2018 05 20 Modria001

Udruga hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata Orahovica u suradnji s Udrugom hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a VPŽ, UHBDVDR Orahovica, UHBDDR Duga Međa i Općinom Crnac, danas je obilježila 26. obljetnicu pogibije  petorice hrvatskih branitelja u Modriči. Odavanju počasti kod Spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u centru grada, uz orahovačku gradonačelnicu Ana-Mariju Petin nazočio je i saborski zastupnik Tomislav Žagar, predstavnici svih Udruga proisteklih iz Domovinskog rata, te izaslanstvo 105. brigade HVO-a iz Modriče. Svi oni, odajući počast i u znak sjećanja, poginulim braniteljima upalili su svijeće i položili vijenac kod spomenika.

Predsjednik Udruge hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a VPŽ Miroslav Milovuković, u ime Koordinacije braniteljskih udruga, prigodnim riječima se prisjetio pogibije branitelja ali i izrazio žaljenje što je na ovakvim komemoracijama i obilježavanjima tužnih godišnjica, sve manje sudionika.

Gradonačelnica Ana-Marija Petin,obraćajući se okupljenima na komemorativnom skupu, istaknula je da unatoč vremenu koje prolazi ne smijemo dozvoliti da se istina o Domovinskom ratu zaboravi, da se žrtve zaborave, jer su svoje živote dali braneći suverenost i cjelovitost naše  Domovine.

-„Najmanje što možemo učiniti za njih je, da istinu o Domovinskom ratu prenosimo na mlade generacije. Svake godine u ovo vrijeme okupljamo se kako bismo odali duboko poštovanje našim palim junacima,vitezovima, našim herojima Domovinskog rata. 26 godina je prošlo, od kada nema našeg Miroslava, Zdravka, Vlade, Josipa i Karla. 26 godina bol je u srcu njihovih obitelji ali i svih poštenih građana koji su sanjali cjelovitu Republiku Hrvatsku. I upravo zbog svih naših poginulih vitezova ne smijemo zaboraviti istinu i na ovakvim obilježavanjima i komemoracijama mora nas biti sve više, a na tome moramo zajedno raditi“.

Nakon molitve, izaslanstva su zajedno upalila svijeće na grobu Miroslava Međimurca na gradskom groblju u Orahovici, a potom su izaslanstva Udruga proisteklih iz Domovinskog rata, svijeće upalila  na grobovima Zdravka Kevčića u Kutovima, Josipa Klobučara u Starom Petrovom Polju, Vlade Golika  u Novom Petrovom Polju i Karla Stojakovića u Lađanskoj.

Sveta misa zadušnica služena je u crkvi u Velikom Rastovcu, a komemorativni skup održan je i kod Spomen obilježja u središtu Velikog Rastovca.

U spomen na petoricu poginulih branitelja, u društvenom domu, u organizaciji UHBDVDR ogranak Orahovica, postavljena je izložba ratnih fotografija iz Domovinskog rata, a u Orahovici je održana večer poezije. (G.J.V.)

{gallery}SlikeGodina2018/2018-05-20-Modria{/gallery}