Izložba Nepoznata Orahovica br.16. otvorena je u hotelu „Ružica“

2018 05 30 OP NepoznataOrahovica018

Izložba Nepoznata Orahovica, povodom „50. Orahovačkog proljeća“ doživjela je svoje 16-to izdanje, pod nazivom Iz ateljea obitelji Ollrom. U organizaciji orahovačkog ogranka Matice hrvatske, povijesničar-amater Duško Rađenović, u hotelu Ružica, izložio je šesnaestu po redu izložbu fotografija na kojima je objektivom uhvaćen trenutak Orahovice u različitim povijesnim razdobljima.

U prigodi svečanog otvaranja, predsjednik ogranka Matice hrvatske prof. Zorislav Milković, kazao je da i ovom izložbom Matica evocira uspomene i povijest grada i izvlači iz zaborava činjenice koje smo svi zaboravili.

„Fotografije su manje poznate, neke već viđene ali uvijek ima i poneka nova, prvi put izložena“- rekao je predsjednik Milković i zahvalio Vladi Grgiću, koji je u vrijeme dok je bio na čelu Turističke zajednice, s autorom Rađenovićem  počeo stvarati izložbu. Istaknuo je također, kako se na izložbama uglavnom koriste fotografije obitelji Ollrom.

Potom se velikom broju nazočnih Orahovčana obratila gradonačelnica Ana-Marija Petin, zahvalivši orahovačkoj Matici hrvatske i  autoru izložbe Dušku Rađenoviću:

„Hvala vam što  već 16 godina ustrajno pripremate izložbu o povijesti Orahovice, koja potvrđuje bogatu kulturnu i turističku baštinu našega grada, koja govori o vrijednim ljudima koji su prije stotinu godina prepoznali svu ljepotu i potencijale našega kraja. Kao što i uzrečica govori da fotografija govori više od tisuću riječi, to potvrđuju i izložene fotografije i ja izražavam nadu i vjeru da ćete i u budućnosti raditi na prikupljanju materijala i dokumentacije, te vjerno prikazivati povijest i prošlost našega grada. Hvala vam što našoj najznačajnijoj manifestaciji „Orahovačko proljeće“, dajete svoj doprinos i na ovaj način ju obogaćujete“-kazala je gradonačelnica Petin.

 I autor izložbe, Duško Rađenović, zahvalio je na brojnoj posjeti te svima bez kojih izložbu ne bi mogao postaviti. Istaknuo je da su otac i sin Ollrom, Matija i Stjepan rođeni Orahovčani, profesionalni fotografi i podsjetio da ni nakon dva zahtjeva koje je Matica uputila bivšoj gradskoj vlasti, Orahovica nema ulicu nazvanu po obitelji Ollrom. Molbu je Rađenović uputio nazočnoj gradonačelnici, u nadi da će tu mogućnost razmotriti, jer su Matija i Stjepan Ollrom to zaslužili.

Početka stvaranja izložbe, prisjetio se i Vlado Grgić, te zaključio da koliko je nama nepoznata Orahovica, jednako je nepoznat i sam autor Rađenović, koji se svakom izložbom po malo otvara i otkriva svoje, nama nepoznate strane.

Otvorenje izložbe proteklo je u pojašnjavanju fotografija i ugodnoj priči autora i posjetitelja, koji su se upisali i u knjigu utisaka. (G.J.V.)

{gallery}SlikeGodina2018/OrahovackoProljece/016-2018-05-30-OP-NepoznataOrahovica{/gallery}