Govor gradonačelnice Ane – Marije Petin na Svečanoj sjednici povodom Dana grada

2018 05 03 DanGrada SvecanaSjednica010

Poštovani  počasni građani Orahovice, saborski zastupnici, državni tajniče, župane, poštovani kolege gradonačelnici i načelnici naših prijateljskih gradova i općina, poštovani predsjedniče Gradskog vijeća grada Orahovice, poštovane vijećnice i vijećnici, današnji dobitnici plaketa i priznanja grada Orahovice, poštovani poduzetnici, predstavnici svih gradskih udruga,  direktori gradskih poduzeća, ravnatelji ustanova, drage kolegice i kolege iz gradske uprave, cijenjeni gosti i uzvanici i svi građani Orahovice koji putem našeg radija pratite svečanu sjednicu Gradskog vijeća grada Orahovice!

Srdačan pozdrav svima Vama koji danas s nama  slavite Dan našega grada – naše Orahovice!

Okupljeni danas, na 790. rođendanu  Grada Orahovice i blagdanu zaštitniku našega grada Našašća sv. Križa, nadahnuti tradicijom i ponosom što pripadamo svome Gradu, njegovoj dugoj povijesti, imamo razloga za slavlje, jer ovogodišnji Dan Grada slavimo u još ljepšoj, ugodnijoj i naprednijoj Orahovici.

Ali, slavlje i ponos, nameću, prije svega obaveze, koje ova gradska uprava nastoji ostvariti pa je upravo svečana sjednica prava prigoda da podsjetim na proteklih 11 mjeseci u kojima aktualna vlast, kojoj sam  na čelu, vodi Grad, i da nabrojim barem dio onoga što je učinjeno, što činimo ili mislimo učiniti, služeći našim građanima.

Svakako bih istakla prošlogodišnje lokalne izbore kao  važan događaj jer su građani  nakon 12 godina, slobodnom voljom odlučili promijeniti vodeću garnituru Grada, i povjerenje dati mlađim ljudima s vjerodostojnom vizijom i kvalitetnim programom. Ljudima koji vole svoj grad i mogu ostvariti rezultate koji su dostojni za siguran i miran život u našoj Orahovici. Ovo je prigoda da se u svoje ime te u ime svog zamjenika i svojih suradnika, zahvalim na svakom glasu koji nam je dodijeljen. Sigurna sam da građani već sada prepoznaju rad i trud  te da ćemo opravdati dano povjerenje, kao i spremno odgovoriti na sve buduće  izazove.  Želimo da naš grad diše punim plućima, da se  probude svi  njegovi ljudski i materijalni  potencijali, da se mobiliziraju svi njegovi resursi  i stave samo u jednu funkciju – funkciju razvoja  gospodarstva i društvenih djelatnosti, sve s jednim ciljem – stvoriti grad ugodnog i sigurnog življenja, grad 21. stoljeća.

Kako bi  osigurali željeni društveno-gospodarski razvoj Grada  istaknut ću  nekoliko najvažnijih  razvojnih projekata i programa koje smo započeli i koji su u bliskoj budućnosti pred nama.    Po njima smo drugačiji i prepoznatljivi, ponekad tvrdoglavi, i uvijek uporni; ponekad i previše samozatajni i samokritični – jer uvijek želimo bolje, želimo više, ali samo za Orahovicu i radi Orahovice!

Izgradnja infrastrukture u  Poduzetničkoj zoni u  Orahovici je svakako jedan od takvih projekata.  Prijavili smo ga na natječaj Ministarstva gospodarstva, čije  sufinanciranje je 65% i vrijedan je  gotovo 10 i pol milijuna kuna.  Stavljanje  Poduzetničke zone u funkciju, značit će  otvaranje novih radnih mjesta, i sa veseljem moram spomenuti da  već sada imamo zainteresiranih poduzetnika za izgradnju i proširenje svojih proizvodnih pogona. Stvaranje uvjeta za naprednije gospodarstvo i razvoj obrtništva, glavna je odrednica rada gradske vlasti, a dokazuje to i paket mjera kojega niti jedna gradska vlast do sada nije donijela. U proračunu smo za potpore obrtnicima, mikro i malim poduzećima osigurali pola milijuna kuna, a prijave na javni poziv već pristižu.

S ovog se mjesta želim javno zahvaliti svim našim obrtnicima i poduzetnicima koji su uložili velike napore da sačuvaju svako moguće radno mjesto.

Sa zadovoljstvom ovdje ističem da su prije 10 dana počeli radovi na rekonstrukciji i uređenju stare „Ložione“ u reprezentativnu kušaonicu vina s izložbenim prostorom i dvoranom, završetkom ovih radova orahovački vinari dobiti će prostor za prezentaciju i prodaju svojih vina, a grad Orahovica suvremeni prostor za organiziranje seminara i različitih edukacija.

 Izgradnja infrastrukture i stvaranje boljih uvjeta za svoje sugrađane važan je dio programa gradske vlasti. Tako smo danas  obilježili svečani početak radova na izgradnji pješačke staze u ulici Branka Jaklića u Orahovici, na koju građani te ulice čekaju godinama. Ukupna investicija vrijedna je više od 570 tisuća kuna, a izvođač radova i nadzor su domaće tvrtke, Papuk i Dafit.

Prošle godine uredili smo dio poslovne zgrade u kojoj se nalazi petogodišnji  Studij fizioterapije, Fakulteta dentalne medicine i zdravstva Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera Osijek. Projekt smo prijavili Fondu za razvoj brdsko planinskog područja i očekujemo uskoro potpisivanje ugovora i isplatu bespovratnih sredstava od Ministarstva regionalnog razvoja i Fondova EU u iznosu od 619.352,14 kuna. Time smo omogućili da studenti imaju kvalitetne uvjete za predavanje i rad.

Stvaranjem kvalitetnijih uvjeta za naše najmlađe sugrađane, želimo stvoriti sigurno okruženje kako bi doprinijeli povećanju nataliteta u gradu.  Pripremili smo svu dokumentaciju, i upravo jučer dobili građevinsku dozvolu, za rekonstrukciju i dogradnju zgrade dječjeg vrtića, za prijavu na najavljeni natječaj Programa ruralnog razvoja RH, koji se očekuje u ovom mjesecu. Vrijednost projekta je 8 milijuna 667 tisuća 600 kuna, u što su uključeni svi radovi i opremanje interijera, nova multifunkcionalna dvorana, novi dodatni prostori, uređenje okoliša, …  Sufinanciranje preko najavljenog natječaja je  90% ukupnih sredstava.

Završili smo i radove na uređenju novog dječjeg igrališta unutar parka Robert Domany, vrijedno ukupno 400 tisuća kuna.

Nastavit ćemo ulagati u turističku infrastrukturu kako bismo podigli vrijednost i privlačnost našeg grada i Jezera, kao turističke  destinacije. Završili smo započete projekte, ali i pripremili nove te čekamo njihovo odobrenje preko Ministarstva turizma. U planu je u ovoj godini  napraviti i novi restoran kako bi upotpunili ponudu na samom kupalištu. Također smo sa Ministarstvom državne imovine riješili  imovinsko-pravna pitanja na prostoru jezera, čime smo stvorili preduvjete za dovršenje parcelacije i izdavanje građevinske dozvole za izgradnju sanitarije i sportskih igrališta na jezeru, projekt koji godinama nije mogao biti riješen.

U proteklom vremenu, dosta smo slušali priča o sanaciji odlagališta „TUK“, čiji su glavni projekti na čekanju za dozvolu bili tri godine, zbog neriješenih imovinsko pravnih odnosa. U posljednjih nekoliko mjeseci, našom upornošću, ali i dobrom voljom Ministarstva,  uspjeli smo te odnose  riješiti i 27. ožujka Ministarstvo državne imovine donijelo je odluku o darovanju nekretnine Gradu, u svrhu sanacije  uređenja sanitarnog odlagališta komunalnog otpada „Tuk“. Vrijednost  darovanog zemljišta je 749 tisuća kuna. Sanacija se financira iz postojećeg ugovora s Fondom za zaštitu okoliša, reciklažna dvorišta će se prijaviti na javne pozive za sufinanciranje, a u planu je i izgradnja sortirnice. U ovoj svečanoj prigodi želim javno zahvaliti ministru državne imovine gospodinu Goranu Mariću, i državnom tajniku gosp Tomislavu Bobanu, što su iskazali razumijevanje za naš problem i u vrlo kratkom roku i to bez naknade, Gradu darovali nekretninu.

Poštovane dame i gospodo,

ako vam se čini da sam predugo govorila o projektima, vjerujte nisam, jer, ima ih još. Pomno pratimo natječaje i koristimo svaku mogućnost prijave projekata kako bi što više sredstava povukli iz europskih fondova. Na taj način imamo veće mogućnosti ulaganja u društveni standard i socijalu, i, to je još jedna stvar po kojoj smo jedinstveni.  Mi, kao gradska vlast, nastojimo graditi socijalno osjetljivi Grad u kojem je razvoj grada, ali istovremeno svaki problem ili teškoća naših sugrađana naša zajednička briga. Našim sugrađanima kojima je pomoć potrebna i koji se nerijetko suočavaju sa životnim problemima namijenili smo gradski Socijalni program, a umirovljenicima i božićnicu i uskrsnicu. Naši najstariji sugrađani, koji su zaslužni za sve dobro koje danas uživamo, zaslužuju da  ih s radošću okupimo bar jednom u godini. Zato smo zajedno s našim umirovljenicima obilježili Dan starijih osoba, a mladi zaposlenici Gradske uprave, bili su toga dana na usluzi, iskazujući i na taj način poštovanje prema generaciji koja nam je Orahovicu  ostavila da ju mi vodimo i razvijamo. 

Naravno da vodimo računa i o mladima; prvi put su svi učenici osnovne škole dobili besplatne komplete udžbenika i radne bilježnice, subvencioniramo prijevoz učenika srednjih škola, kredite koje su studenti morali vraćati ukinuli smo i uveli stipendije, osiguravamo higijenski materijal za osnovnu i srednju školu, financirali smo kupnju potrebnih instrumenata za odjel Glazbene škole u Orahovici, polaznici koje osvajaju prva mjesta na brojnim natjecanjima i koji sudjeluju danas u ovoj svečanosti. S udrugom mladih P.A.U.K. Grad kao nositelj, provodi projekt „Lokalni program za mlade grada Orahovice“, u okviru kojeg se radi program koji će mladim ljudima omogućiti kvalitetniji i sadržajniji život u gradu. Kroz ovaj projekt zaposlena je i jedna mlada osoba uz sufinanciranje Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.                                                                  

Posebnu brigu vodimo o zdravlju naših sugrađana pa smo u suradnji sa Županijskim domom zdravlja osigurali  dolazak liječnika specijalista u naš grad kao i  rad hitne pomoći. Javno smo pozvali i ponudili stan i druge potrebe liječniku pedijatru. Grad sufinancira i rad  dijabetičkih udruga,  udrugu za pomoć osobama s invaliditetom i udrugu za osobe s posebnim potrebama,  te s 85.000,00 kn rad Crvenog križa.

Kao gradska vlast, različitim aktivnostima  nastojimo stvoriti uvjete za povećanje zaposlenosti na području grada, a s tim ciljem prijavljen je i  projekt Zaželi, kroz koji će se zaposliti 30 žena koje su u nepovoljnom položaju, a koje će skrbiti o 153 starije osobe. Projekt kojega je Grad Orahovica prijavio na otvoreni poziv Ministarstva rada i mirovinskoga sustava, vrijedan je oko 5 milijuna i 500 tisuća kuna, a financirat će se   iz sredstava Europskog socijalnog fonda. Projekt je prošao administrativnu provjeru i sada je u fazi odobrenja konačne odluke.

Iako vremena nisu laka, za naše smo sportske klubove u okviru Zajednice sportskih udruga, povećali  sredstva i u ovoj godini putem javnog poziva rasporedit ćemo 440.000,00 kn,  s kojima im želimo omogućili bolji i kvalitetniji  rad. 

Zahvaljujem se svim našim ustanovama i udrugama koje kvalitetom svog rada i programima nadilaze veličinu našeg Grada.

Poštovani skupe,

mi želimo graditi budućnost u duhu bogate tradicije, a istovremeno odgovoriti svim zahtjevima modernog doba. Težište stavljamo na podizanje društvenog standarda i uređivanje Grada, rješavanje prometnih problema, očuvanje kulturne baštine, održivi razvoj i naravno zaštitu okoliša.

Naš Grad želi biti blizak svakom svom sugrađaninu te vrijedno i neponovljivo iskustvo svakom našem dragom gostu.  Zato je uz razvoj poduzetništva i obrtništva, razvoj turizma i postojećih turističkih potencijala, o kojima ste čuli kroz navođenje naših projekata, okosnica razvoja našega grada. Mijenjajući ga, nastojimo da njegov identitet i tradicija ostanu netaknuti, jer živimo u  gradu bogatog kulturnog nasljeđa i tradicije. A to sve nas obvezuje. 

Pri svemu što sam vam iznijela, nismo zaboravili niti naša prigradska naselja i mjesne odbore; jedna od naših temeljnih odrednica bila je i ostala, osiguranje jednake kvalitete života u urbanoj sredini i prigradskim naseljima. Nastavit ćemo s izgradnjom dječjih igrališta, i u prigradskim naseljima gdje su potrebna. U Dolcima smo završili uređenje Vatrogasnog doma i stavili fasadu, a u Šumeđu novi zvonik. Izgradnja kanalizacijskog sustava u prigradskim naseljima je u sklopu aglomeracije za područje grada Orahovica za šta je u tijeku izrada dokumentacije uz financiranje Hrvatskih voda.  Za izgradnju pješačkih staza na gradskom groblju i pravoslavnom groblju u Orahovici, u Šumeđu, Duzluku i Crkvarima, prijavili smo projekt Ministarstvu regionalnog razvoja i Fondova EU, od kojeg očekujemo 140 tisuća kuna, a cijeli projekt vrijedan je 205 tisuća kuna.

Sve rečeno daje nam za pravo reći da smo mali grad velikih mogućnosti. Iza toga stoji kvalitetan rad svih nas na svim razinama, a upravo je to zajedništvo, temelj za naš uspjeh. Orahovica  mora biti grad uspjeha, a na nama je obveza da taj uspjeh uživaju baš svi oni koji u njoj žive i njoj gravitiraju.

Poštovane dame i gospodo,

Zahvalni smo svima koji pridonose našem razvoju, ponajprije našim građanima koji su nam to omogućili  i zbog kojih smo ovdje, zahvaljujem se našim vijećnicima Gradskog vijeća, svim gradskim poduzećima i ustanovama, te suradnicima na njihovom zalaganju i danim rezultatima, a sve u korist boljitka grada i njegovih građana. Ovom se prilikom želim zahvaliti i privatnom sektoru na njihovom doprinosu razvoju Grada, te ih ujedno pozivam da se još jače uključe u buduće kvalitativne promjene.

Želim se s ovog mjesta zahvaliti središnjoj državnoj  i županijskoj vlasti na njihovoj dosadašnjoj potpori i razumijevanju. Drago mi je što ste prepoznali naše ambicije kao želje za stvaranjem promjena da bi sredinu u kojoj živimo učinili boljom i ugodnijom  za život.

Današnji  laureati, drage sugrađanke i sugrađani, iskreno vam čestitam, jer imate upravo tu energiju koja ovaj grad čini drugačijim. Stoga Vama dobitnicima javnih priznanja Grada Orahovice  zahvaljujem što svojim radom, znanjem, kreativnošću i sposobnostima potičete i izazivate, gradite i obogaćujete naš grad. Neka ova priznanja budu daljnji poticaj vama, ali i svima ostalima, za stvaranje boljeg i uspješnijeg okruženja.

Svima vama, svim građanima  Orahovice  neka je sretan i blagoslovljen  današnji praznik, neka je blagoslovljen  svaki vaš korak  i nagrađeno svako vaše dobro djelo.

Sretan Vam 790. rođendan naše Orahovice !

Hvala vam.

Gradonačelnica grada Orahovice

Ana-Marija Petin