Vinari iz mađarskog grada Villany posjetili Orahovicu i orahovačke vinare

2018 04 28 Madjari012

U subotu, 28. travnja 2018. godine, Turistička zajednica Virovitičko-podravske županije, organizirala je studijsko putovanje vinara iz Villanya u Orahovicu, na temu enologije i proizvodnje vina, u okviru projekta Wine Stories II, sufinanciran sredstvima  EU-a iz prvog poziva Interreg V-A Hungary-Croatia Co-operation Programme 2014.-2020., kojega Grad Orahovica provodi u suradnji s mađarskim gradom Villany, i Turističkom zajednicom Virovitičko-podravske županije, partnerom na projektu.

Cilj projekta, međusobna suradnja i prenošenje znanja i iskustva hrvatskih i mađarskih vinara, ostvaren je i subotnjim boravkom mađarskih vinara u Orahovici. Gradonačelnica Ana-Marija Petin, prijatelje iz Mađarske, koje je predvodio gradonačelnik Gyula Takasz, dočekala je sa suradnicima, Irelom Strabić, Slađanom Živković i Milanom Babcem. Poželjevši im dobrodošlicu i ugodan boravak u Orahovici zaželjela im je ispunjenje programa, upoznavanje s orahovačkim proizvođačima vina i razmjenu iskustava, a među ostalim je kazala:

– „I u budućnosti ćemo nastaviti raditi na prekograničnoj suradnji s gradom Villany, jer su se pokazali kao vrlo korektan partner i u prethodnim projektima koje je vodila bivša gradska vlast, u izvršavanju obveza iz projekta.  Mi smo u okviru projekta, u  Orahovici prije nekoliko dana obilježili početak radova na prenamjeni stare ložione u kušaonicu vina, radove vrijedne više od 2,8 milijuna kuna, a sredstva koja su iz projekta „Vinske priče II“, namijenjena gradu Orahovici, ukupno iznose 3,5 milijuna kuna. Vjerujem da upravo od grada Villany i mi u Gradu možemo puno naučiti o povlačenju sredstava iz EU fondova a naši vinari i vinogradari o što kvalitetnoj proizvodnji i promociji vina“.

Gradonačelnik grada Villany Gyula Takacs, u Orahovici je boravio i kao predsjednik Reda vinara u gradu Villany, te naglasio kako je ovo već treći zajednički projekat, gradova Villany i Orahovice, a Vinske priče II, nastavak su projekta „Vinske priče“.

– „Od boravka u Orahovici očekujem stručne razgovore i upoznavanje s vašim načinom proizvodnje vina, jer  se nalazimo u istom podneblju za proizvodnju vina. Iako smo mi, a to su rekli vaši vinari za posjete Vllanyu,  korak ispred u cjelokupnoj priči o proizvodnji vina i uklapanju vinarstva u turističku priču, uvijek je dobro čuti i druga iskustva i razgovarati s ljudima koji znaju. Mi već dobro poznamo Orahovicu, orahovački turizam, a sada ćemo upoznati i orahovačko vino“- rekao je gradonačelnik Takacs.

Vinari iz mađarskog grada Villany zajedno s domaćinima, pomoćnikom TZ Virovitičko-podravske županije Jospom Mikolčićem, predstavnicima Grada Orahovice i enologinjom PP Orahovica, Ivanom Nemet, prema rasporedu studijskog izleta, posjetili su OPG Matković, Obrt „Fructus“ i vinariju PP Orahovica, gdje su kušali vina i upoznavali se s načinom proizvodnje te vrstama vina koje proizvode orahovački vinari. (G.J.V.)

{gallery}SlikeGodina2018/2018-04-28-Madjari{/gallery}