Održana Godišnja skupština VZ Orahovica

2018 04 18 vatrogasnaZajednica013

Godišnja Skupština Vatrogasne zajednice Orahovica održana je 18. travnja, kojoj su uz članove, predstavnike vatrogasnih društava iz Stare i Nove Jošave, Crkvara i Dolaca te Orahovice kao stožernog društva, nazočili i gosti iz županijske Vatrogasne zajednice, te susjednih općina i gradova.

Predsjednik VZ Orahovica Mario Gubeljak, pozdravljajući sve goste i počasnog predsjednika Petra Čačinovića, ukratko je podsjetio na aktivnosti koje je VZ-a provodila u prošloj godini, a potom je iscrpno izvješće podnio zapovjednik Robert Orina. Istaknuo je da su sva društva u prošloj godini održavajući opremu i domove odradila više od 900 sati kroz  58 radnih akcija. Intervenirali su na 9 požara na otvorenom, 2 na stambenim, 3 na gospodarskim objektima. Izvršili su 15 različitih tehničkih intervencija, ispumpavali  bunare, uklanjali drveće s prometnica, prali prometnice, prevozili vodu. U ljetnoj sezoni i prošle su godine dva profesionalna vatrogasca pomagala vatrogascima u Dalmaciji na gašenju požara. Tijekom 2017. godine nastavljeno je  stručno osposobljavanje, u kojem je  18 kandidata steklo zvanje vatrogasac i 12 zvanje vatrogasac I klase. Tri vatrogasca obučena su za voditelja vatrogasne mladeži. U memorijalu Damir Hornung prošle godine je sudjelovalo 8 ekipa, rekao je zapovjednik Orina u svom izvješću, u kojem je, među ostalim,  zahvalio aktualnoj gradskoj vlasti, koja je prepoznala problem nedostatka opreme  u vatrogasnim društvima i povećala iznos u proračunu namijenjen vatrogastvu, pa su danas sva društva opremljena sukladno zakonu o vatrogasnom minimumu, kako spravama tako i opremom.

I u tekućoj godini VZ Orahovica nastavit će s redovnim aktivnostima s posebnim naglaskom na održavanju vježbi i sudjelovanju u natjecanjima, stručnom osposobljavanju, te nabavci potrebne vatrogasne opreme.

U ime Grada Orahovice i gradonačelnice Ana-Marije Petin, čestitke na uspješnom radu članovima VZ Orahovica prenio je Milan Babac, ističući značaj dobrovoljnog i humanitarnog rada vatrogasaca, prije svega u kriznim situacijama, te naglasio da će uvijek imati potporu Grada Orahovice. (G.J.V.)

{gallery}SlikeGodina2018/2018-04-18-vatrogasnaZajednica{/gallery}