Od stare „Ložione“ do reprezentativne kušaonice vina

2018 04 24 Loziona030

2018 04 24 Loziona029

Projekt VINSKE PRIČE II., sufinanciran sredstvima  EU-a iz prvog poziva Interreg V-A Hungary-Croatia Co-operation Programme 2014.-2020., nastavljen je 24. travnja 2018.  svečanim obilježavanjem početka radova na rekonstrukciji stare „Ložione“ u kušaonicu vina, uvođenjem izvođača radova u posao od strane Nadzora, čime je i počeo teći rok izvršenja radova.

Uz čelnice grada Orahovice gradonačelnicu Ana-Mariju Petin i pročelnicu JUO Mariju Šafer te inženjera građevine Krešimira Pongraca, svečanom protokolu nazočili su Josip Mikolčić, pomoćnik direktora Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije, koja je uz mađarski grad Villany  treći partner u projektu, predstavnice Razvojne agencije Vidra koja je radila projekt, predstavnici izvođača radova tvrtke „Iver“ i predstavnici nadzora, BP Consulting.

-Danas svjedočimo početku radova kojima će stara „Ložiona“ biti uređena u reprezentativni prostor za prezentaciju i kušaonicu vina, kojom ćemo otvoriti mogućnosti vlasnicima OPG-a koji se bave vinogradarstvom i proizvodnjom vina da prezentiraju svoje proizvode, a Grad će također imati prostor za organiziranje seminara, u budućnost za suvenirnicu. Riječ je  o velikom projektu, ukupne vrijednosti preko sedam milijuna kuna, a udio koji se odnosi na Grad Orahovicu iznosi 3,5 milijuna kuna. Najveći dio novca bit će utrošen upravo u same radove oko „Ložione“, kazala je gradonačelnica Ana-Marija Petin.

Pomoćnik direktora TZ Virovitičko-podravske županije, Josip Mikolčić, među ostalim je rekao, da za priču o vinu koju je Orahovica počela graditi, nedostaje upravo takav objekt, kušaonica. – Objekt će u kratkom vremenu biti i završen i vjerujem da će doprinijeti marketingu i prodaji domaćih proizvoda, što je jedna od glavnih zadaća turizma- kazao je Mikolčić.

-„Suradnja s Gradom Orahovica na projektu Vinske priče traje od 2103. godine“, rekla je Mateja Cah, viša savjetnica za pripremu i provedbu projekata Razvojne agencije Vidra i dodala:

 „izgradnja ovakvog centra okupit će  sve vinare na jednom mjestu i omogućiti im prezentaciju proizvoda, kao u Mađarskoj u gradu Villany. Sigurna sam da nema boljeg primjera i zato želimo da to isto saživi  u Orahovici – rekla je Mateja Cah. “

Novoizgrađena kušaonica vina bit će uslužni prostor rekla je gradonačelnica Petin:

– Bit će to uslužni prostor, s točionikom, kuhinjom s pomoćnim prostorima. Taj će se prostor  preko galerije, otvorenim stubištem spajati s potkrovljem. Na mjestu gdje su nekada bili stambeni prostori bit će uređen izložbeni prostor. Krov će biti srušen i izgrađen novi, a tavan će postati potkrovlje s modernom predavaonicom. Bit će uređen  okoliš i  terasa ispred kušaone – zaključila je Petin.

Svi sudionici obilježavanja početka radova, obišli su prostor stare „Ložione“, koja bi, prema dinamici radova, novi izgled i funkciju, trebala dobiti za samo 120 dana. Kušaonica vina zasigurno će biti veliki doprinos unaprjeđenju turističke ponude grada Orahovice. (G.J.V.)

{gallery}SlikeGodina2018/2018-04-24-Loziona{/gallery}