Na obilježavanju 26. obljetnice osnutka 105. brigade HVO Modriča sudjelovali predstavnici Koordinacije braniteljskih udruga grada Orahovice

2018 04 11 KoordinacijaUdruga002

U sklopu obilježavanja obljetnica vezanih uz Domovinski rat i u prigodi nadolazeće obljetnice tragične pogibije petorice pripadnika 132. brigade HV Miroslava Međimurca, Zdravka Kevčića, Vlade Golika, Karla Stojakovića i Josipa Klobučara, poginulih 20.svibnja 1992. godine u Modriči, branitelji s područja grada Orahovice posjetili su mjesta stradavanja svojih suboraca i odali dužnu počast.

Predstavnici Koordinacije udruga iz Domovinskog rata grada Orahovice i pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Nenad Križić, sudjelovali su u srijedu 11. travnja u selu Garevac pokraj Modriče, na obilježavanju 26. obljetnice 105. brigade HVO Modriča. U ime Grada Orahovice i gradonačelnice Ana-Marije Petin i Koordinacije braniteljskih udruga grada Orahovice, vijence su položili i upalili svijeće, Damir Vratković, Miroslav Milovuković i Dalibor Perić koji je i rođen u Garevcu, odavši na taj način počast svim poginulim braniteljima.

Malo je gradova u Bosni i Hercegovini čije je stanovništvo pretrpjelo toliko strahota i užasa kao Modriča i okolna sela. Procjene iz svibnja 1992. godine govore o najmanje pet stotina civilnih žrtava četničkog terora, među kojima puno žena i djece. Veliki broj građana ovog razorenog grada vodi se kao nestalo, a u Modriči su nakon oslobađanja, početkom lipnja, pronađene tri masovne grobnice u kojima su pripadnici srpskog naroda, pokušali prikriti svoje zločine. O logorima u Brčkom, Brezovom Polju, Manjači i drugima tek se naslućivalo… O razmjeru stradavanja govori i podatak da je samo Modrička 105. brigada imala 190 poginulih.

Za sve žrtve poginule u obrani Modriče služena je misa u mjesnoj crkvi u Garevcu, a udruge z B i H i Orahovice dogovorile su buduću suradnju, kako bi zajednički organizirale obljetnice  vezane uz Domovinski rat. (koordinacija braniteljskih udruga Orahovica)