KUD Crkvari održalo godišnju Skupštinu- uspješan rad u prošloj godini

2018 04 06 KUD Crkvari013

Redovne probe, nastupi i gostovanja u Hrvatskoj i inozemstvu, karakteristika su rada KUD-a Crkvari, koje se u zadnje vrijeme susreće s problemom nedostatka članova folklora zbog odlaska članova na školovanje ili iseljavanja. Angažiranje na iznalaženju novih članova urodilo je plodom ali samo u pridobivanju članica, dok je nedostatak muških članova i dalje osjetan.  Rekao je to predsjednik društva, Ivica Podboj na godišnjoj izvještajnoj skupštini, održanoj 6. travnja 2018.godine.

U prošloj godini folklorna skupina ostvarila je 16 a pjevačka skupina 19 nastupa u susjednim općinama i gradovima, te u Italiji i Francuskoj gdje su gostovali s KUD „Izvor“ iz Donje Motičine. Voditelji folklora i pjevačke skupine Andrija Bačić i Duško Topić,te voditeljica dječjeg folklora Kristina Nerovčić, uložili su veliki trud kao i sami članovi KUD-a, u postizanju vrijednih rezultata. KUD Crkvari ima i novu skupinu kuhara, koja je također u prošloj godini aktivno radila. Uz članove KUD-a veliki doprinos u organiziranju Crkvaračkog prela dali su svi mještani Crkvara, a KUD snimilo je i prilog za HRT, kao uvod u izravan prijenos svete Mise iz župne crkve u Orahovici. Prošle godine su kandidirali dva programa, za Crkvaračko prelo i promicanje kulturne baštine Gradu Orahovici i jedan program Ministarstvu kulture za program međunarodne kulturne suradnje i sva tri su realizirana dobivenim donacijama. Predsjednik Podboj istaknuo je suradnju KUD-a s Mjesnim odborom i DVD-om, Gradom i Turističkom zajednicom Orahovica, kojima je izrazio zahvalu kao i  poduzetnicima koji sponzorstvom pomažu KUD-u  pri putovanjima.

Vrijedan rad, redovne probe, uvježbavanje novih koreografija, pjesama i napjeva, kojima će raditi na očuvanju, njegovanju i unaprjeđivanju kulturno-povijesnog nasljeđa nastavit će i u ovoj godini, kazao je predsjednik Podboj, iznoseći plan rada. Sudjelovat će u manifestacijama koje organizira Grad, prijavljivati programe na natječaje u cilju ostvarivanja sredstava potrebnih za rad, odazivati se pozivima na smotre i gostovanja u Hrvatskoj i inozemstvu, kontinuirano raditi na povećanju broja članova, organizirati proslavu blagdana sv. Lovre i Crkvaračko prelo. I dalje će nastaviti dobru suradnju s Mjesnim odborom i DVD-om Crkvari, s Gradom Orahovica i Turističkom zajednicom, ustanovama i  tvrtkama, kao i društvima iz susjednih gradova i općina, te nabavljati i održavati narodne nošnje i glazbala.

 Nakon usvajanja svih izvješća, rad Skupštine kao i uspješan rad KUD-a, pozdravili su predstavnici društava iz Slavonskog Broda, Šljivoševaca, Velimirovca i Orahovice. Na kraju, u ime Grada i gradonačelnice Orahovice Ana-Marije Petin, obratio se Milan Babac, koji je čestitao na postignućima društva i rekao da je rad KUD-ova izuzetno važan za očuvanje nacionalnog identiteta, za što je crkvaračko društvo najveća potvrda. Posebno je pohvalio organizaciju manifestacije Crkvaračko prelo, te i za naredno razdoblje obećao čvrstu suradnju i potporu Grada Orahovice u svim aktivnostima. (G.J.V.)

{gallery}SlikeGodina2018/2018-04-06-KUD-Crkvari{/gallery}