U Bjelovaru održano 13. Izdanje Hrvatskog kuharskog kupa na kojem su Orahovčani imali značajnu ulogu

2018 03 21 KuhariBjelovar001

U organizaciji Udruge kuhara i slastičara Bilogora iz Bjelovara, održan je 13. Hrvatski  kuharski kup pod ingerencijom Hrvatskog kuharskog saveza.  Sudionici natjecanja u ovom kolu imali su zadatak pripremiti svečane hladne plate od pačjih prsa i gljiva, toplo glavno jelo s prilogom od janjećeg karea, medvjeđeg luka i meda, a slastičarko umijeće pokazali su u pripremi deserta od aronije, kukuruznog brašna i kakaa i to svaki za 12 osoba.

Više nego važnu ulogu ponovno su imali Slavonci, točnije Orahovčani. Sjajna slastičarka iz Slatine, članica Udruge kuhara grada Orahovice Sandra Jadek osvojila je odlično drugo mjesto u konkurenciji deserta sa 68,33 osvojena boda. Radove na Bilogorskom kolu ocjenjivali su priznati članovi Sekcije ocjenjivača Hrvatskog kuharskog saveza Vladimir Balent, Zlatko Sedlanić i Erich Glavica. Dražen Šafar je u Bjelovaru održao radionicu kulinarske umjetnosti učenicima Ugostiteljsko-turističke škole Bjelovar:

-U dogovoru s Erichom Glavicom predsjednikom Udruge kuhara i slastičara Bilogora Bjelovar, održao sam radionicu dekoracije od voća i povrća. Učenici iz Bjelovara su bili odlični, marljivi i željni naučiti nešto novo u smjeru koji pohađaju. Zajedno smo napravili jednu veliku skulpturu sačinjenu od niza dekoracija koju smo prezentirali na buffet stolu svečane večere. Ova radionica je nastavak suradnje naše dvije udruge, a paralelno smo dogovorili i suradnju dvije škole, orahovačke i  bjelovarske na budućim zajedničkim projektima.  – rekao je Dražen Šafar.

Udruga kuhara grada Orahovice ovim je nastupima još jednom  dokazala da su njezini članovi iznimno cijenjeni i visoko pozicionirani u hrvatskom kuharstvu što je veliki doprinos promociji gastronomije ne samo orahovačkog kraja, nego i cijele Slavonije. (Udruga kuhara grada Orahovice)