Potrebna je veća suradnja mjesnog odbora s gradskim čelnicima

2018 03 06 StaraJosava015

U Staroj Jošavi održan je sastanak Vijeća Mjesnog odbora, 6. ožujka,  kojeg je sazvao predsjednik Ivica Udovčić, na kojem je veliki broj mještana u nazočnosti čelnika Grada Orahovice gradonačelnice Ana-Marije Petin, zamjenika Dalibora Fofonjke, predsjednika Gradskog vijeća Radoje Medenice, pročelnice JUO Grada Marije Šafer i komunalnog redara Nikole Klepača, iznosio veće i manje probleme koji  niz godina nisu rješavani, a za koje sada očekuju rješenje od aktualne gradske vlasti.

Predsjednik Udovčić u izvješću o radu u prošloj godini naveo je održavanje radnih akcija u suradnji s DVD Stara Jošava, na košnji i održavanju dječjeg i nogometnog igrališta, groblja i kanala, a u suradnji s gradom postavili su klupe kod mrtvačnice.  Nekoliko mještana izrazilo je nezadovoljstvo radom mjesnog odbora i činjenicom da se neutrošena sredstva prenose u narednu godinu, a potreba je puno. Iz tog razloga dogovoreno je da će mjesni odbor ubuduće više kontaktirati gradske čelnike i u suradnji s Gradom rješavati pitanja i provoditi aktivnosti koje mjesni odbor sam ne može realizirati.

Realizacija plana rada za 2018. godinu, ovisit će  o angažiranosti članova mjesnog odbora i raspoloživim sredstvima, rekao je Udovčić i pobrojao prioritetne zadatke: saniranje velikog puta, postavljanje ograde na igralištu i obnova dječjeg igrališta, izgradnja nadstrešnice kod vatrogasnog doma i u domu obnova kuhinje te sanacija i uređenje bunara u mjestu. U suradnji s Gradom potrebno je izgraditi autobusno stajalište i izvršiti prijenos vlasništva nad igralištem s Grada na mjesni odbor Stara Jošava.

Zamjenik gradonačelnice Fofonjka i predsjednik Gradskog vijeća Medenica, naglasili su mještanima i čelništvu mjesnog odbora, da će za prave i konkretne aktivnosti novca uvijek biti, te da sami mještani moraju iznijeti potrebne aktivnosti. –„Sve što je u predizbornoj kampanji obećano bit će i odrađeno“, rekao je zamjenik Fofonjka, a Medenica je naglasio da Gradska vlast vodi računa o svim prigradskim naseljima, te da je potrebna dobra suradnja mjesnog odbora i Grada.

Gradonačelnica Ana-Marija Petin, upoznala je mještane s projektima koje Grad vodi i planira pokrenuti, a odnose se na izgradnju pametnog autobusnog stajališta, uređenje dječjeg igrališta i održavanje kanala. Za izgradnju  kanalizacije u izradi je projektna dokumentacija za veliku aglomeraciju koja obuhvaća Staru i Novu Jošavu, Crkvare i Orahovicu, koju financiraju Hrvatske vode, a dokumentacija za izgradnju ceste do crkvice sv. Lovre je završena i dobivene su suglasnosti za izdavanje građevinske dozvole. Ukupna investicija vrijedna je 1,5 milijuna kuna. Zakonska obveza kojom  održavanje svih mjesnih groblja i mrtvačnica prelazi u nadležnost komunalne tvrtke Papuk d.o.o., mještanima nije bila prihvatljiva, ali je pojašnjenje gradonačelnice Petin, da će i znatno veći iznos od prihoda ostvarenog od naknade za grobna mjesta, biti uložen u uređenje i održavanje groblja i mrtvačnice, izradu katastra i evidenciju umrlih, ublažilo njihova stajališta.

 Na kraju je gradonačelnica Petin kazala da su ovakvi sastanci s mještanima praksa koju će aktualna vlast primjenjivati svo vrijeme mandata, jer:

– „na žalost, s pojedinim mjesnim odborima nije ostvarena kvalitetna komunikacija, radi čega održavamo zborove građana i razgovaramo o svim mogućnostima na koji način razvijati prigradsko naselje a time i grad Orahovicu. Smatram da ovakva komunikacija s mještanima ima puno više prednosti, jer većina mještana iz prve ruke čuje financijsku konstrukciju, planove, gdje je utrošen novac mjesnog odbora i sami sudjeluju u odlučivanju u što će ga utrošiti. Mi jesmo izabrana vlast Grada ali smo tu da provodimo odluke građana. Zahvaljujem svim mještanima Stare Jošave, što su konstruktivnim prijedlozima i iznesenim prioritetima doprinijeli raspravi i postizanju dogovora za njihovo rješavanje kroz  ovu godinu i u budućem razdoblju“, zaključila je gradonačelnica Ana-Marija Petin. (G.J.V.)

{gallery}SlikeGodina2018/2018-03-06-StaraJosava{/gallery}