Gradsko društvo crvenog križa Orahovica uključilo alarm zbog smanjenja broja darivatelja krvi

2018 03 28 CrveniKriz007

Gradsko društvo crvenog križa Orahovica, održalo je redovnu godišnju Skupštinu 28. ožujka, koju je vodio predsjednik Pavao Ramić, a na kojoj su podnesena izvješća o radu, o financijskom poslovanju, Nadzornog odbora i Inventurne komisije za 2017. godinu. Nazočni na Skupštini upoznati su s velikim problemom nedovoljnih količina krvi za potrebe KB Osijek.

Ravnatelj Željko Kiš, rekao je da će u ovoj godini nedostajati 5000 doza krvi, za područje Slavonije i Baranje koje je u nadležnosti KB Osijek i podsjetio na realnost u kojoj se nalazi dobrovoljno davalaštvo, da starije darivatelje nema tko zamijeniti jer je  mladih ljudi  sve manje, pa se egzodus iseljavanja odražava i na tu humanu djelatnost.

-„Potrebno je  da se u akcije darivanja uključe sve udruge koje djeluju na području grada, jer sami građani-darivatelji, više ne mogu nositi teret potreba. Zadnja organizirana akcija darivanja krvi u Orahovici bila je najuspješnija u povijesti darivanja s 90 sudionika, među kojima su bili i orahovački vatrogasci“, – rekao je ravnatelj Kiš i naglasio potrebu veće popularizacije davalaštva krvi.

U izvješću o radu navedeno je da je GD crvenog križa uz održavanje sjednica Odbora, provodilo aktivnosti humanitarnog rada i rada s mladeži, za potrebe rada kupljen je polovni automobil, a u prošloj godini društvo je, kao suradnik,  počelo provoditi projekt „Humanitarni paket za Slavoniju 1“, nositelj kojega je bilo GD CK Osijek uz 16 društava iz četiri županije, navodi se u izvješću o radu.

Tijekom godine u radu Gradskog društva sudjelovalo je 59 volontera koji su ostvarili 1283 radnih sati. Odrađeno je oko 70 radnih akcija, a članovi podmlatka i mladih sudjelovali su u svim manifestacijama i aktivnostima u organizaciji Grada Orahovice. U izvješću je rečeno da je protekla godina bila jedna od vrlo uspješnih u radu Društva, jer je provođenjem projekta „Humanitarni paket za Slavoniju 1“ i kroz podjelu hrane kupljenu sredstvima Društva, te podjelom odjeće, obuće i ortopedskih pomagala, Društvo pomoglo mnogim građanima.

U ime gradonačelnice Ana-Marije Petin i zamjenika Dalibora Fofonjke, članove Skupštine pozdravio je Milan Babac, koji je pohvalio rad Gradskog društva crvenog križa koje u svim akcijama koje provodi ima veliku potpora Grada Orahovice. (G.J.V.)

2018 03 28 CrveniKriz001

2018 03 28 CrveniKriz004