Danas su potpisani ugovori o stipendiranju 9 učenika i studenata

2018 03 02 StudentskeStipendije002

Troje  srednjoškolaca i šest studenata potpisalo je danas ugovor o stipendijama za tekuću školsku, odnosno akademsku godinu. Ugovori  su potpisani u gradskoj vijećnici, gdje ih je pozdravila  gradonačelnica Ana-Marija Petin. Nakon što ih je upoznala s odredbama ugovora, gradonačelnica Petin je rekla:

– „Valja imati na umu da su svi učenici i studenti koji su imali potrebnu dokumentaciju na natječaju i ostvarili pravo na stipendiju. Grad Orahovica se od ove školske i akademske godine, za razliku od prethodnih, u kojima su isplaćivani krediti, odlučio za stipendije, koje su povoljnije, jer su korisnici u obvezi vraćanja jedino ako fakultet ne završe redovno. Stipendije su samo jedna od mjera kojom nastojimo pomoći  vama koji ste u sustavu obrazovanja, a vjerujem da ćemo i svim drugim mjerama koje Grad poduzima u razvoju gospodarstva, dok vi završite svoje škole i fakultete, stvoriti uvjete za vaš ostanak u Orahovici. Ono o čemu svi moramo voditi brigu, ne samo Grad Orahovica, nego država i cijelo društvo, na koji način ćete danas, sutra, kada završite svoje školovanje, biti adekvatno plaćeni za svoje znanje, struku i za svoju kreativnost“.

Naglasila je gradonačelnica Petin da puno mladih ljudi odlazi iz Hrvatske, a prvenstveni razlog tome je da nisu adekvatno plaćeni. Poželjela je potpisnicima ugovora i korisnicima stipendije dobro učenje i postizanje dobrog uspjeha, te kazala kako će Grad već za narednu godinu nastojati osigurati veće iznose stipendija. Također je ukazala na odredbu ugovora o stipendiranju, koja ih obvezuje da po završetku fakulteta, ukoliko Grad bude imao potrebu za njihovim zvanjem, imaju obvezu raditi u Orahovici.

Od tri srednjoškolske stipendije jedna je dodijeljena za darovite učenike, a među šest studentskih stipendija, jedna je za deficitarno zvanje i jedna stipendija za darovitog studenta. A što im stipendija znači, odgovorila je Nikolina Dević, studentica menadžmenta ruralnog turizma u Virovitici:

– „Jako puno, jer živim sama s mamom, a stipendija će mi pokriti cijenu smještaja u domu i još ću imati za druge potrebe“.

Anita Bartolović studentica je prve godine kulture i turizma u Puli, kojoj će stipendija također puno značiti:

– „Stipendija će pomoći meni ali i mojim roditeljima koji me školuju. Po završetku fakulteta voljela bih se vratiti kući i ovdje raditi jer Orahovicu jako volim“. 

Mjesečni iznos stipendija je 300,00 kuna za učenike i 700,00 kuna za studente. Grad Orahovica učenicima isplaćuje stipendije deset, a studentima devet mjeseci. U gradskom proračunu je za 2018. godinu za stipendije učenika i studenata  ukupno osigurano 80.000,00 kuna.  (G.J.V.)

{gallery}SlikeGodina2018/2018-03-02-StudentskeStipendije{/gallery}