Crkva sv. Lovre tema izložbe Arheološkog muzeja u Zagrebu

2018 03 22 CrkvaSvlovre001

U sklopu 5. Međunarodnog znanstvenog skupa srednjovjekovne arheologije Instituta za arheologiju, u Arheološkom muzeju u Zagrebu, bit će postavljena  izložba s temom o grobljima i pogrebnim običajima, pod nazivom Tajne crkve sv. Lovre: Otkrivena prošlost Crkvara.

Tim povodom u Gradu Orahovica, boravili su jučer dr.sc. Tatjana Tkalčec, viša znanstvena suradnica i dr.sc. Zorislav Horvat umirovljeni djelatnik Konzervatorskog odjela u Zagrebu.  Preuzeli  su kamene nalaze s lokaliteta crkve sv. Lovre koje će pregledati dr.sc. Horvat, a o predstojećoj izložbi dr.sc. Tkalčec je kazala:  

– „Nakon 11 sezona arheoloških istraživanja crkve sv. Lovre u Crkvarima, u sklopu Međunarodnog znanstvenog skupa čija tema obuhvaća sve ono što smo otkrili istraživanjem, želimo javnosti i pokazati. Autori izložbe su, uz mene, dr.sc. Siniša Krznar,  Anita Dugonjić kustosica Arheološkog muzeja, a uključeni su i brojni drugi suradnici, među kojima dr. sc. Zorislav Horvat stalni suradnik instituta za arheologiju, autor više knjiga o sakralnoj i profanoj  gotičkoj arhitekturi.“

Izložba  pod nazivom Tajne crkve sv. Lovre: Otkrivena prošlost Crkvara, bit će postavljena  početkom mjeseca lipnja, a želja autora je, nakon Zagreba izložbu postaviti i u Orahovici, tim više što je u pripremi Monografija o arheološkim istraživanjima u Crkvarima. (G.J.V.)