Orahovački vinari oduševljeni obukom u Villanyu

2018 02 15 Villany005

U  trodnevnoj aktivnosti projekta Interreg V-A Hungary-Croatia Co-operation Programme 2014-2020, AFID: HUHR/1601/2.1.2/0013 HU-CRO Wine Stories II – obuka namijenjena orahovačkim vinarima, prošloga tjedna sudjelovali su članovi orahovačke udruge, koju je organizirao Grad Villány.

– „Bila su to tri nezaboravna i nadasve korisna dana, koja smo proveli s našim domaćinima na mađarskoj strani Baranje, u gradiću Villany i na obroncima Villany planine, regiji koja je u Mađarskoj poznata i u Mađarskoj priznata po proizvodnji crvenih vina“, rekla je tajnica orahovačkih vinara i vinogradara Romi Suk-Barić.

Orahovački vinari vratili su se puni dojmova o načinu organiziranja i rada tamošnjih vinara, njihovom složnošću da sve rade zajedno i u korist svih. Na ne velikom prostoru u krugu od otprilike 5 km, nalazi se 15 velikih  i 25 malih vinara, koji  konstantno ulažu u povećanje kvalitete svoje ponude.  Kroz tematske radionice, upoznali su sorte grožđa i vina koje uzgajaju i proizvode na području Villany, a  najzastupljenije, su  cabernet sauvignon, cabernet franck i frankovka.  Kao i u Hrvatskoj i u Mađarskoj, vinari sve češće od crnih sorti proizvode vina rose, a  orahovački vinari su imali priliku kušati najbolje ocijenjeni rose berbe 2017. u Mađarskoj. Posjetili su podrume, vinarije, suvremene proizvodne linije, kušaonice, ugostiteljske objekte i smještajne kapacitete, kroz koje su upoznali kako svoj hobi ili zanimanje u proizvodnji vina, usmjeriti u vrhunski turistički proizvod i stvaranje vrhunske vinske priče. Upoznali su ih domaćini na koji način su intenzivno koristili sredstva iz fondova EU, kojima su obnavljali svoja gospodarstva gradili i uređivali vinarije i podrume, te način na koji su implementirali  vinogradarstvo i vinarstvo u  ugostiteljstvo i smještajne kapacitete. Vinari u gradiću Villany jako puno ulažu u promociju gastro-vinske ponude, a posebno su im značajni festivali koji se održavaju tijekom cijele godine, o čemu su također upoznali orahovačke vinare.

Udruga vinograda, vinara i voćara Orahovice, kao pridruženi partner na projektu,  sudjelovanjem u ovoj aktivnosti, dala je punu potporu projektu, kaže tajnica Suk-Barić i dodaje da je:

– „ Boravak u Mađarskoj bio prije svega edukativan, dojmovi su više nego pozitivni, jer su nam kroz obuku i druženje s članovima udruge „Vinke ceste“Vllany, pokazali smjer razvoja i dobili smo nove spoznaje, koje potvrđuju da se do rezultata koje su ostvarili prijatelji u Villanyu može doći jedino uskom suradnjom lokalne samouprave i proizvođača vina i vinogradara te korištenjem sredstava EU fondova“- zaključila je tajnica udruge Romi Suk-Barić. (G.J.V.)

{gallery}SlikeGodina2018/2018-02-16-Villany{/gallery}