Obuka vinara u Villányu i sastanak projektnog tima u sklopu provedbe prekograničnog projekta HU-CRO Wine Stories II

2018 02 15 Villany005

U četvrtak 15. veljače u Villány je započela trodnevna aktivnost projekta Interreg V-A Hungary-Croatia Co-operation Programme 2014-2020, AFID: HUHR/1601/2.1.2/0013 HU-CRO Wine Stories II – obuka namijenjena orahovačkim vinarima, koju organizira Grad Villány, s ciljem da im se približe specifičnosti vinogradarstva u tom pograničnom području, poznatom po kvalitetnom vinu i vinskom turizmu. Kao pridruženi partneri na projektu, Udruga vinogradara, vinara i voćara Orahovica odazvala se pozivu za sudjelovanje svojih članova u ovoj prvoj od mnogih  aktivnosti, dajući tako punu potporu projektu, a prema najavi programa, vjerujemo da će steći pozitivna iskustva i neka nova znanja od mađarskih kolega iz struke.

Obuka je započela svečanim otvaranjem u obnovljenom Domu kulture, i to uvodnim govorom gradonačelnika Villánya koji je i sam uspješan vinar. Prema programu, vinari će u tri dana imati teorijsku nastavu od strane stručnih predavača, ali i mnoštvo obilazaka poznatih vinarija – od podruma, suvremenih proizvodnih linija, kušaonica vina, do ugostiteljskih objekata na malim gospodarstvima koji zaokružuju cijelu vinsku priču kroz tradicijske restorane i smještajne kapacitete. Vjerujemo da će vinari iz Orahovice nakon završetka obuke dobiti novi pogled na to kako ljubav i znanje prema proizvodnji vina koje neosporno svi imaju, usmjeriti i u vrhunski turistički proizvod, u čemu su njihovi mađarski kolege zaista pravi majstori. Još ako se zna da su za obnove svojih gospodarstava, posebno uslužnih i proizvodnih objekata, koristili u velikoj mjeri bespovratna sredstva iz EU, stečena iskustva po povratku u Orahovicu zasigurno će biti pozitivna.

Prije početka obuke, u Gradskoj upravi Villány, održan je treći po redu sastanak projektnog tima. Uz domaćine, sastanku su nazočili predstavnici Grada Orahovice koji je nositelj projekta, TZ Virovitičko-podravske županije kao partnera i predstavnica Vidre – agencije za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije, kao stručna suradnica u provedbi projekta Orahovice. Razgovaralo se o nadolazećim aktivnostima poput studijskog putovanja  mađarskih turističkih djelatnika u našu Županiju 21. travnja, koju provodi TZ VPŽ, o prvoj projektnoj manifestaciji naziva „Festival petkom“ koja će se održati u Villányu 18.05., o tijeku nabava usluga i radova s obje strane, o pripremama izvještaja o napretku projekta. Na sastanku je dogovoren i kalendar  aktivnosti za cijelo trajanje projekta s obje strane granice, uvažavajući termine iz Kalendara TZ grada Orahovice.  (I.S.)

{gallery}SlikeGodina2018/2018-02-15-Villany{/gallery}