Gradonačelnica Petin sudjelovat će u radu Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem

2018 02 22 Gradonacelnica002

U  petak 23. veljače, gradonačelnica Orahovice i saborska zastupnica Ana- Marija Petin nazočit će svečanom otvaranju  23. međunarodnog sajma gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede Viroexpo 2018., kojega će otvoriti ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić. Sajam se na prostoru Visoke škole u Virovitici održava od 23. do 25. veljače, a ove godine na njemu će se predstaviti izlagači iz rekordnih 29 zemalja. Uz niz sadržaja, na Viroexpu će ove godine, od petka do nedjelje biti i iznimno sadržajna stručna predavanja iz gospodarstva i poljoprivrede.

U subotu, 24. veljače, u prostorima Panonskog drvnog centra kompetencija u Virovitici, bit će održana sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, kojoj će također nazočiti orahovačka gradonačelnica i saborska zastupnica Ana-Marija Petin.

Uz nazočnost brojnih ministara i predstavnika slavonskih županija, na sjednici Savjeta najavljeno je sudjelovanje  predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, koji i predsjeda Savjetom.

Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem, osnovan je početkom ožujka prošle godine kao savjetodavno tijelo u području koordinacije provedbe i praćenja korištenja europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESI), instrumenata i programa Europske unije, Europskoga gospodarskog prostora i nacionalnih izvora u okviru “Projekta Slavonija, Baranja i Srijem“. Taj je Projekt pokrenut kako bi se osiguralo 2,5 milijardi eura (18,75 milijardi kuna) iz EU fondova isključivo za projekte na području pet slavonskih županija.

Sredstva za ulaganja u poduzetništvo, poljoprivredu, obrazovanje, zdravstvo, istraživanje i razvoj, vodoopskrbu i odvodnju, kulturnu i prirodnu baštinu, sektor prometa, unutarnje plovne puteve te energetiku, osigurana su u okviru postojećih operativnih programa i Programa ruralnog razvoja u financijskom razdoblju 2014.-2020. Do sada su sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem održane u Osijeku, Požegi i Slavonskom Brodu. (G.J.V.)