Energetska obnova obiteljskih kuća u 2018. godini

2018 02 15 EnergetskaObnova002

Od početka ove godine zaprimili smo već nekoliko upita građana Orahovice znamo li što se događa s programom energetske obnove obiteljskih kuća.

Za sada na temelju dostupnih informacija iz Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti, Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja te portala „energetska-obnova.hr“ možemo objaviti sljedeće:

Posljednji program obnove obiteljskih kuća proveden je u 2015. godini i isti je financiran iz nacionalnog programa, a sljedeći natječaj predviđa financiranje iz europskih fondova no došlo je do zastoja jer isti ne predviđaju subvencije za fizičke osobe (kao što je to bilo u prethodnom natječaju).

U najavi je izmjena Uredbe (EU) br. 1303/2013 Europskog parlamenta i Vijeća od 17. prosinca 2013. kojom će se omogućiti da korisnik sredstava EFRR bude i fizička osoba.

Prema godišnjem planu programa poticaja, objava poziva na dostavu projektnih prijedloga očekuje se nakon izmjene Uredbe, a sama objava rezultata natječaja planira se za srpanj 2018. godine.

Predviđeni iznosi potpore mogli bi biti u rasponu od 20.000kn do 200.000kn, te se osim samih radova obnove (60% potpore) najavljuje i sufinanciranje energetskih pregleda, izdavanje certifikata prije i nakon obnove te upravljanje projektom (u iznosu 85%).

Na portalu „energetska-obnova.hr“ pišu da će biti moguće ostvariti 60-80% državnih poticaja za energetsku obnovu obiteljskih kuća gdje će biti sufinancirana ugradnja nove vanjske stolarije, postavljanje termo fasade, uređenje krova, nabava kotla na biomasu, postavljanje fotonaponskih i solarnih panela, a sve do 80% od ukupne cijene obnove.

Vlada čeka odluku Europskog parlamenta koja je najavljena još krajem 2017. kojom će se odobriti fizičkim osobama da povlače poticaje za energetsku obnovu iz europskih fondova. Odmah po donošenju ove odluke, planira se raspisati natječaj za energetsku obnovu obiteljskih kuća. (Zadnji natječaj je bio za 2015. godinu.) Iako su uvjeti natječaja potpuno nepoznati, neslužbeno se očekuje poticaj od 60%, plus do 20% poticaja na socijalni status.

Što obuhvaća energetska obnova obiteljskih kuća?

Državni poticaji koji se povlače iz europskih fondova navodno će obuhvaćati:

2018 02 15 EnergetskaObnova

Izvori:

http://www.mgipu.hr/energetska_obnova_kuca

http://www.fzoeu.hr/hr/energetska_ucinkovitost/enu_u_zgradarstvu/energetska_obnova_obiteljskih_kuca/

http://energetska-obnova.hr/