Održana Noć muzeja u Gradskom muzeju Orahovica

2018 01 26 NocMuzeja009

Orahovica je u petak navečer bila dijelom 200 muzeja i 110 gradova i općina u Hrvatskoj, koji su obilježili trinaestu Noć muzeja. Ove godine glavna tema bila je „Muzej i sport“,  a svoje učešće u obilježavanju, pod olimpijskim geslom- važno je sudjelovati“,  dali su učenici osnovne i srednje škole iz Orahovice, Plivački klub, Nogometni klub „Papuk“, Teniski klub, Udruga „Jaglac“ i povjesničar-amater Duško Rađenović.

Dobrodošlicu brojnim posjetiteljima u ime organizatora, Grada Orahovice, Turističke zajednice i Gradske knjižnice,  poželjela je ravnateljica Gradske knjižnice Jelena Mihelčić, među ostalim podsjećajući, da je cilj Noći muzeja, prepoznavanje muzeja kao baštinske ustanove koja ima identitet a koji se može iskoristiti u održivom razvoju turizma ali i ovakvim sadržajima poticati na edukativno korištenje slobodnog vremena. Potom je gradonačelnica Ana-Marija Petin, zahvalila svima na sudjelovanju i iskazala zadovoljstvo što može otvoriti ovakav događaj; „ Izuzetno me raduje što smo organizirali Noć muzeja, jer, na žalost, prošlih godina u našem gradu nije bilo kontinuiteta ovoga sadržaja. Vjerujem da ćemo svi mi okupljeni pomoći u afirmaciji sporta u našem gradu među našim mladim sugrađanima, stavljajući u prvi plan, osim muzejskih vrijednosti i neke druge, koje su dio naše kulture življenja. Željela bih da Noć muzeja postane nezaobilazan, ne samo kulturni događaj u našem gradu već i turistički, jer svi vi koji tijekom noći prođete ovim prostorom, možete razgledajući eksponate s Ružice grada naučiti nešto i o povijesti Orahovice“, kazala je gradonačelnica Petin i proglasila Noć muzeja otvorenom. 

Potom su posjetitelji, osim što su razgledali osvojene pehare sa županijskih i državnih natjecanja, u kratkim prezentacijama čuli o sportskim uspjesima Sportskog školskog društva osnovne škole Ivane Brlić Mažuranić, koji djeluje kroz programe, natjecanja i projekte a iz sportskog kuta,kroz aktivnosti Školskog sportskog kluba „Viktoria“, odbojku, košarku, rukomet, stolni tenis i kros,  predstavili su se i učenici srednje škole Stjepan Ivšić. Plivački klub je video prezentacijom i izlaganjem brojnih osvojenih medalja govorio o svojim uspjesima, a nogometaši i tenisači izložili su svoje nagrade i pehare. Zanimljivu priču argumentiranu izložbom fotografija iz obiteljske zbirke, o počecima organiziranog bavljenja sportom u Orahovici, koje datira  od davne 1925.godine,  posjetiteljima je ispričao orahovački povjesničar amater Duško Rađenović. U Orahovici se najprije igrao nogomet, potom 1927.godine osnovan je ženski rukometni klub, igrao se tenis, a zabilježeno je i mačevanje. Stari Orahovčani bavili su se tridesetih godina prošlog stoljeća i planinarenjem i skijanjem. Svoje sportske aktivnosti predstavili su i članovi Udruge „Jaglac“ Orahovica, koji su izmamili oduševljenje svih posjetitelja, predstavljajući svoje uspjehe u sportskim natjecanjima pod okriljem Hrvatskog saveza udruga s intelektualnim teškoćama koji obuhvaća 31 udrugu i organizator je sportskih susreta. Prošle godine sudjelovali su na sportskim susretima u Pločama iz kojih su se vratili s osvojenim medaljama i peharima. Sudjelovali su i na drugim sportskim natjecanjima u organizaciji Saveza osoba s invaliditetom, Vukovarske udruge „Golubica“ i na Danu udruga grada Orahovica.

Izloženi eksponati s Ružice grada u prostorima gradskog muzeja, pobudili su veliko zanimanje posjetitelja, među kojima je bilo i onih koji su prvi put ušli u muzejski prostor grada Orahovice. (G.J.V.)

{gallery}SlikeGodina2018/2018-01-26-NocMuzeja{/gallery}